23.01.17

Pakkanen ehkä puraisi EU:n viljamarkkinoita

Kylmä tammikuu tuo epävarmuutta Euroopan viljasatoon.

Ranskaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin mukaan vehnän tuotanto palautuu Euroopassa, vaikka kasvustojen epäillään kärsineen pakkasten aiheuttamista tuhoista tammikuussa.

Strategie Grains laski ennustettaan EU:n kokonaisviljantuotannosta kaudella 2017/18 viime kuun arviosta 305,9 milj. tonniin (2016/17: 295,4 milj. tn). EU:n vehnän tuotannon arvellaan laskevan viime kuun arviosta 1,2 milj. tonnilla 143,8 milj. tonniin. Tämä johtuu pääosin talvituhoista. Satoennusteita Ranskan ja Tanskan vehnän tuotannon osalta on laskettu hieman johtuen viimeisimmistä pinta-alaennusteista, kun taas Ruotsin, Viron ja Latvian osalta ennusteet ovat nousseet jonkin verran.

Vehnän kulutuksen ennustetaan pysyvän vakaana elintarvike- ja teollisuuskäytössä, mutta rehukäytön sen sijaan arvioidaan laskevan aavistuksen verran. Vehnän viennin ennakoidaan kasvavan 3,5 milj. tonnilla 26,5 milj. tonniin, vaikka kilpailu tulee olemaan kovaa. Vehnän tuonnin ennustetaan pysyvän kauden 2016/17 tasolla 3,7 milj. tonnissa.

EU:n ohran tuotannon ennustetta on nostettu 0,2 milj. tonnilla 61,2 milj. tonniin. Tuotantoennustetta on nostettu Tanskan, Espanjan, Ranskan, Puolan, Liettuan, Latvian, Tsekin ja Slovakian osalta yhteensä 0,45 milj. tonnilla. Saksan, Unkarin, Ruotsin, Romanian ja Bulgarian tuotantoennustetta on laskettu.

Maissin tuotantoennustetta nostettiin 0,4 milj. tonnilla 61,3 milj. tonniin, koska sen viljelyala on kasvanut Saksassa ja Unkarissa.

Strategie Grains ennustaa EU:n vehnätaseen asettuvan lähelle tasapainoa kaudella 2016/2017. Loppuvarastojen ennustetaan olevan 11,5 milj. tn paikkeilla. Tämä tarkoittaa pienoista ylijäämää. EU:n vehnän viennin arvioidaan olevan 23 milj. tonnia eli lähes 9 milj. tonnia viime kautta alhaisempi.

Venäläisen vehnän runsaasta tarjonnasta johtuen EU:n hinnat eivät juurikaan eroa maailmanmarkkinoiden tasosta. EU:n hinnat noudattelevat Venäjän hintoja, jotka ovat nyt nousussa johtuen ruplan kurssin noususta sekä talvituhoihin liittyvistä peloista USA:ssa, EU:ssa ja Mustanmeren alueella.

Kylläisistä maailmanmarkkinoista johtuen merkittävää hintojen nousua tuskin on odotettavissa EU:ssa tai muualla, sillä tuotanto on runsasta myös vuonna 2017. Raju hintojen nousu on mahdollista vasta, jos pahoja satotappioita ilmenee merkittävimmissä vehnän tuottaja- ja viejämaissa.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja