13.11.14

Tilan johtajan oltava perillä koko tilan asioista

Milchhof Weinans -tilaa Farmit-matkalaisille esitteli Marten Ter Haar, joka on toiminut tilanhoitajana vuoden verran.

­­­Saksan EuroTier -messumatkalla vierailimme myös reilu tuhannen lypsylehmän tilalla. Lypsyssä kerrallaan on noin 1000 lehmää.

Milchhof Weinans -tilaa Farmit-matkalaisille esitteli Marten Ter Haar, joka on toiminut tilanhoitajana vuoden verran.

Yksityiskohdat hallussa

Marten esitteli tilan rehun laatua
Joka päivä töihin tullessaan Marten tarkastaa rehutilanteen ja seoksen laadun. Hänen mielestään rehustuksen onnistuminen on lypsykarjatilan kannattavuuden tärkein osa.

Ensimmäisenä työnään vuosi sitten Marten muutti säilörehun tekotavan. Tilanpuutteen vuoksi kaikki sadot tehdään yhteen siiloon. Siiloon voidaan kerätä jopa reilu 600 hehtaarin sadot. Martenin ohjeen mukaan eri sadot kerätään siiloon kerroksittain. Näin varmistetaan saman laatuisen rehun saatavuus ympäri vuoden eivätkä lehmät joudu totuttelemaan uuteen rehuun liian usein.

Nuorkarjassa tuottavan karjan perusta

Nuorkarjalla maittavaa rehua
Milchhof Weinansin tilalla kiinnitetään erityistä huomiota nuorkarjaan. Vasikoiden ruokinnassa panostetaan siihen, että vasikan pötsi alkaa toimia mahdollisimman nopeasti. Seosrehu optimoidaan tarkoin ja mallia tähän on otettu lihakarjapuolelta. Jos ruuansulatuskanava alkaa toimia nopeasti ja kasvu lähtee käyntiin nopeasti, on vasikka myös jatkossa rehuhyötysuhteeltaan hyvä. Näin mahdollistetaan mahdollisimman kustannustehokas maidontuotanto.

Tilalla keskitytään kaikin puolin optimoimaan eläinten syönti tarkoin erilaisissa lypsykauden vaiheissa niiden syöntikapasiteetin mukaan. Marten on tehnyt viimeisen vuoden aikana paljon töitä sen kanssa. Eläimien ryhmittely nähdään oleellisena osana ruokinnan seurantaa. Keskituotos onkin saatu nousemaan vuoden aikana 600 kg/le ollen nyt noin 8000 kg.

Tilalla on töissä ihmisiä sesongista riippuen enimmillään 75 henkilöä. Lehmät lypsetään kolme kertaa päivässä ja työntekijät tekevätkin töitä kahdessa vuorossa. Tilalla pyörii DeLavalin lypsykaruselli.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja