29.04.10

Eläinten lopetus ja keräily

Teuraseläinten kuljetuskuntoisuus Teurastamolle menevä eläin on tarkoitettu elintarvikkeeksi. Siksi teurastamolle tulevan eläimen tulee olla sellaisessa kunnossa, että siitä saatavan lihan voisi itsekin pannulle laittaa. Milloin eläintä on viisasta hoitaa?

Teuraseläinten kuljetuskuntoisuus


Teurastamolle menevä eläin on tarkoitettu elintarvikkeeksi. Siksi teurastamolle tulevan eläimen tulee olla sellaisessa kunnossa, että siitä saatavan lihan voisi itsekin pannulle laittaa.

Milloin eläintä on viisasta hoitaa?

Koska sairauksia on paljon ja nekin voivat olla erilaisia, ei nyrkkisääntöjä ole. Hoitoarviota on syytä pyytää eläinlääkäreiltä, joilla on koulutusta ja kokemusta sairauksien ennusteista ja hoitokustannuksista. Usein tuottajalla on itselläänkin selvä käsitys ja hyvä kokemus siitä, miten tiettyjen sairauksien kohdalla kannattaa toimia.

Paranemisennusteen ja hoitokustannusten lisäksi ratkaisevaa on eläimen arvo, vakuutus ja sen kattavuus, sairauden aiheuttama tartuntavaara muille eläimille, sairaskarsinan käyttömahdollisuus ja eläimen hoidosta aiheutuva lisätyö. Myös seuraavan teuraskyydin ajankohta voi olla ratkaiseva. Nopea kyyti ennen sairauden pahenemista voi kallistaa päätöksen teurastukseen. Lievästi sairaiden eläinten kyydin järjestelyissä teurastamo tekee parhaansa.

Päätös hoidosta, teurastuksesta tai lopetuksesta on tehtävä kuitenkin viipymättä. Sairaalle tai vahingoittuneelle eläimelle järjestetään mahdollisimman mukava paikka ja hyvä huolenpito sairauden ajaksi. Eläin on tarvittaessa sijoitettava muista eläimistä erilliseen tilaan. Se myös nopeuttaa toipumista ja helpottaa eläimen kunnon seurantaa ja lääkitysten antamista.

Milloin eläimen voi kuljettaa teurastamolle?

Kuljetukseen otetaan pääsääntöisesti vain terveitä eläimiä. Lievästi sairas tai vahingoittunut eläin voidaan kuljettaa teurastettavaksi, jos kuljetuksesta tai eläimen käsittelystä ei aiheudu sille lisäkärsimystä.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaan kuljetuskuntoisuutta arvioitaessa otetaan merkittävänä arviointiperusteena huomioon eläimen kyky kävellä omin avuin. Käytännössä eläimen tulee varata kaikille neljälle jalalle. Ontuva eläin kuljetetaan muista erillään.

Utaretulehduslehmä, jolla ei ole yleisoireita, voidaan kuljettaa muiden eläinten joukossa. Yleisoireilla tarkoitetaan esimerkiksi kuumetta, syömättömyyttä tai muuten heikentynyttä yleiskuntoa. Sama koskee myös muita sairauksia: ripuloiva, apaattinen, syömätön ja kuumeinen eläin ei ole kuljetuskuntoinen. Naudalla kuumeen rajana voidaan pitää 39,5°C, sialla 40,0°C.

Eläin, joka voi synnyttää kuljetuksen aikana tai joka on synnyttänyt 48 tunnin sisällä, ei ole kuljetuskuntoinen. Myöskään sika, jolla on maata laahaava tyrä ei kelpaa kuljetukseen.

Lääkkeen varoaikana eläintä ei saa lähettää teurastettavaksi.

A-Tuottajat ottaa käyttöön lievästi sairaan, kuljetuskuntoisen eläimen lähetteen, jolla omistaja antaa pyydetyt tiedot teurastamolle ja vakuuttaa tietojen oikeellisuuden omalla allekirjoituksellaan. Lähetteen saa kuljettajalta ja se annetaan täytettynä eläimen mukaan.

Kuljettaja on vastuussa kuormassa olevista eläimistä, joten päätöksen eläimen kuljetuskuntoisuudesta tekee viime kädessä kuljettaja.

Teksti: Pirjo Aho ja Taneli Tirkkonen, A-Tuottajat

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja