29.04.10

Porsasyskä

Aiheuttaja: Mycoplasma hyopneumoniae Taudin yleisyys: Esiintyvyys alenee jatkuvasti, koska lähes kaikki teurastamot vastustavat tautia vapaaehtoisesti erilaisilla ohjelmilla. Yleisyys vaihtelee alueittain n.0 - 20 % . Tauti kuuluu ryhmänlähettäjäsikaloissa virallisesti vastustettaviin tauteihin. Koko maan porsasyskävapaus on kansallisen terveydenhuolto-ohjelman tavoitteena.

Aiheuttaja: Mycoplasma hyopneumoniae

Taudin yleisyys: Esiintyvyys alenee jatkuvasti, koska lähes kaikki teurastamot vastustavat tautia vapaaehtoisesti erilaisilla ohjelmilla. Yleisyys vaihtelee alueittain n.0 - 20 % . Tauti kuuluu ryhmänlähettäjäsikaloissa virallisesti vastustettaviin tauteihin. Koko maan porsasyskävapaus on kansallisen terveydenhuolto-ohjelman tavoitteena.

Oireet: Kertatäyttöisessä lihasikalassa oireet alkavat aikaisintaan 2 viikkoa porsaiden ja sitä kautta taudinaiheuttajan tulosta. Oireena on yskä, kuume ja huono ruokahalu. Porsasyskän merkitys eläintautina perustuu sen vastustuskykyä alentaviin ominaisuuksiin. Porsasyskän sairastaneet eläimet saavat herkästi jälkitauteja, esim. paiseinen keuhkotulehdus ja mahahaava esiintyvät yleisesti yskän yhteydessä ja juuri ne aiheuttavat kuolleisuutta.

Diagnoosi: Tautia voidaan epäillä oireiden ja ruumiinavauslöydösten perusteella. Diagnoosi varmistetaan verinäytteistä.

Hoito ja ehkäisy: Kertatäyttöisessä lihasikalassa koko sikala lääkitään antibiootilla lähinnä jälkitautien ehkäisemiseksi ja tauti häviää kun sikala tyhjenee.Joskus oireet ovat niin lievät, että voidaan lääkitä vain sairaimmat yksilöt. Jatkuvatäyttöiseen lihasikalaan tauti jää helposti pysyväksi. Hyvä ilmanvaihto vähentää oireita.

Tartunnan ehkäisemiseksi porsasyskävapaiden välitysporsaiden käyttö ja lastaustilan oikea käyttö, suojavaatetus vierailijoille.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja