29.04.10

Mykoplasmoosi

Tautikortiston sisällysluetteloon

Aiheuttaja: Mycoplasma meleagridis, Mycoplasma gallisepticum, Mycoplasma synoviae.

Esiintyminen: Kalkkuna herkempi kuin kana. Tällä hetkellä Suomessa etenkin M.meleagridista.

Taudin kehittyminen: Tartunta voi levitä munan kautta emoilta tai tilalla linnusta toiseen. Kaikenikäiset alttiita tartunnalle. Muilla samanaikaisilla infektioilla ja ilmanlaadulla (pöly ja ammoniakkipitoisuus) suuri merkitys. MG aiheuttaa muninnan laskua ja MM haudontatuloksen heikkenemistä.

Oireet: MG: Tavallisesti oireet 8-15 viikon iässä. Tauti voi kestää laumassa kuukausia. Pääoire on kasvun hidastuminen ja rehuhyötysuhteen heikkeneminen, mikä johtaa epätasaiseen laumaan. Pään turpoaminen, hengitystieoireet. Kuolleisuus voi nousta etenkin, jos ilman laatu kasvattamossa on huono tai muita infektioita.
MS: Niveltulehduksia, rintalimakko, anturapaiseita.
MM: Usein oireeton. Huono ilmanlaatu (pöly, ammoniakki) voi johtaa kliiniseen tautiin, jossa hengotystieoireet. Ilmenee usein vain lisääntyneenä hylkynä teurastamossa ilmapussintulehduksen takia, joka haviää yleensä 14-16 viikon iässä ja pahin usein 12 viikon iässä.

Leviäminen: Helposti leviävä tauti. Leviää ihmisten ja eläinten välityksellä, työvälineiden, laatikoiden, pehkun, ulosteiden yms. mukana tilalle. Munan kautta emolta poikasille. Laumassa linnusta toiseen.

Diagnoosi: Kuolleiden ja sairaiden lopetettujen poikasten tutkiminen. Vasta-ainemääritykset verinäytteistä. Bakteerin eristys hengitysteistä harvemmin. Tulevaisuudessa PCR.

Ennaltaehkäisy: Mykoplasmavapaat emot. Hyvä hygienia. Kerralla sisään kerralla ulos. Vierailijoiden pääsy rakennuksiin estettävä. Vaihtovaatteet ja -kengät. Kuljetuskaluston pesu ja desinfektio.

Hoito: Ei hoitoa. Antibioottiläääkitys ei ole suositeltavaa, koska edut vähäiset.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja