29.04.10

Ohran viirutauti

Viirutautia esiintyy kaikilla ohranviljelyalueilla. Tautia aiheuttaa Drechslera graminea -sieni.

Viirutautia esiintyy kaikilla ohranviljelyalueilla. Tautia aiheuttaa Drechslera graminea -sieni.

Oireet:
Taudin ensimmäiset oireet ilmenevät toisessa tai kolmannessa kasvulehdessä sekä useimmiten kaikissa myöhemmin kehittyvissä lehdissä. Tauti näkyy vaalean keltaisina lehtisuonen suuntaisena juovina, jotka taudin edetessä tummuvat. Vähitellen solukko tuhoutuu viirujen kohdalta, mikä aiheuttaa lehtien repeytymistä.
Tartunnan saaneet kasvit jäävät usein muita lyhyemmiksi ja tähkä jää kokonaan tai osittain lehtitupen sisään. Mikäli jyviä muodostuu, ne eivät kehity normaalisti.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Jyvässä talvehtinut taudinaiheuttajasieni tartuttaa kehittyvän kasvin varmimmin, jos maan lämpötila on alle 12 °C. Maan runsas kosteus tai kuivuus ehkäisevät tartuntaa.
Kasvustossa tauti leviää helpoiten, jos kosteus on suuri. Kehittyvän tähkän jyvät infektoituvat lentävistä itiöistä varmimmin, kun tähkät eivät ole vedestä märkiä ja lämpötila on 10 - 33 °C.

Taudin leviäminen:
Sieni talvehtii jyvän pinnalla tai kuoren alla. Tähkimisen aikaan viiruoireissa kehittyy taudinaiheuttajaitiöitä, jotka lentävät tuulen mukana ympäröiviin tähkiin.

Havainnointi pellolla:
Ensimmäiset viirutautioireiset yksilöt tulevat näkyviin viljan ollessa 2-3 -lehtiasteella. Viirumaiset oireet ovat tällöin kuitenkin vielä vaaleita ja niiden erottaminen voi olla vaikeaa.
Parhaimmin viirutautiset yksilöt erottuvat viljan tähkimisvaiheessa, jolloin viirut ovat tummuneet ja tähkä on sisällä tupessa.

Torjunta:
Terve ja peitattu kylvösiemen on tautitorjunnan perusta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja