Maissia ja muita uutuuksia karjatilalle

Maissin viljely ja käyttö eläinten ruokinnassa on vielä Suomessa melko uutta ja pienimuotoista, mutta kiinnostus lajia kohtaan on viime vuosina kasvanut. Nykyisin markkinoilla on tarjolla Suomeen sopivia lajikkeita ja viljely- sekä ruokintatietoisuus kasvaa koko ajan.

Boreal testaa ja tuo markkinoille yhden maailman tärkeimmän maissin jalostajan Limagrainin maissilajikkeita. Activate-lajike on aikaisuutensa ansiosta levinnyt viljelyyn myös Suomessa.

- Suomen oloissa aikaisuus on valttia maissin viljelyssä ja käytännön kokemukset Activatesta ovat hyviä. Se on markkinoiden aikaisin maissilajike, kertoo Borealin nurmikasvien jalostaja Mika Isolahti.

Activatella päästy hyviin satoihin

Activaten siementä on myynnissä Raisioagrolla, joka on panostanut maissin viljely- ja ruokintatietoisuuden lisäämiseen.

- Maissisäilörehussa on tavoitteena saada märehtijälle energiapitoista rehua. Olennaista on kuiva-aineen ja tärkkelyksen määrä sekä kuidun sulavuus, Juha Anttila Raisioagrosta kertoo.

Onnistuneessa maissisäilörehussa on riittävästi kuiva-ainetta (28-30 %) ja tärkkelystä (30 % ka:sta). Mikäli tärkkelystä ei muodostu, jää rehuun liikaa sokereita, jotka hajoavat ruuansulatuksessa nopeasti ja happamoittavat pötsiä voimakkaasti.

Oikeilla lajikkeilla ja viljelytekniikalla on mahdollista saada korkeita, yli 12 tonnin kuiva-ainesatoja hehtaaria kohden.

- Activate-maissilla päästiin viime vuonna usealla tilalla 30 %:n kuiva-ainetasoon. Ahvenanmaalla yllettiin jopa huikeaan 42 %:n kuiva-aineeseen ja peräti 37-39 % tärkkelykseen, Anttila sanoo.

Valikoima laajenee nurmissa ja viljoissa

Borealin ja Raisioagron pitkäaikainen yhteistyö vilja- ja öljykasvilajikkeiden puolella on laajentunut myös nurmilajikkeisiin ja Raisioagron valikoimissa Borealin nurmikasvilajikkeet ovatkin vahvasti edustettuna.

Tänä syksynä Raisioagro tuo siemenkauppaan myös erinomaisesti rehuohran tuotantoon soveltuvan Borealin jalostaman Severi-ohran. Severi on satoisuudeltaan monitahoisten ohrien kärkeä. Se on menestynyt hyvin eri maalajeilla sietäen myös happamuutta. Severi on isojyväinen ja korkean hehtolitrapainon omaava lajike. Viljelyvarmuutta tuo hyvä taudinkestävyys härmää sekä rengas- ja verkkolaikkua vastaan.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja