28.08.14

Rypsin ja rapsin kuivaus

Erityisesti haastavina puintiaikoina on tärkeää, että kuivaus tehdään oikein. Öljyn laatuun voidaan vaikuttaa siemenen käsittelyllä puinnin ja varastoinnin välillä - erityisesti puintiolosuhteilla, kuivauksella ja säilytyksellä on ratkaiseva merkitys.

Rypsin ja rapsin siemen sisältää paljon rasvaa. On tärkeää, että arvokas ja terveellinen rypsiöljy pysyy laadukkaana siemenen säilytyksen ajan, erityisesti kun siemen käytetään rypsiöljyn valmistukseen elintarvikkeeksi. Laatutekijöillä on huomattava vaikutus rypsiöljyn valmistusprosessissa; lisäksi viljelijälle on hyötyä hyvästä laadusta laatutekijähinnoittelun myötä. Erityisesti haastavina puintiaikoina on tärkeää, että kuivaus tehdään oikein. Öljyn laatuun voidaan vaikuttaa siemenen käsittelyllä puinnin ja varastoinnin välillä - erityisesti puintiolosuhteilla, kuivauksella ja säilytyksellä on ratkaiseva merkitys.

Siemenen kuivaus

Siemen on kuivattava mahdollisimman nopeasti heti puinnin jälkeen, sillä kostea siemen alkaa säilytettäessä kuumentua, mikä heikentää siemenen laatua.

Mitä kosteampaa puitu siemen on, sitä alhaisemmalla lämmöllä sitä on kuivattava (oheinen kuva Agronetistä). Kuvan lämpötilat ovat siemenen lämpötiloja, kuivausilman lämpötila voi olla hieman korkeampi. Jos siemen ”kuolee” korkean lämpötilan seurauksena, siemenen sisältämä öljyn laatu heikkenee. Jos siemenen kuivaaminen ei heti puinnin jälkeen ole mahdollista, olisi hyvä, jos siemen voitaisiin esikuivata puhaltamalla kylmää ilmaa siemenmassan läpi varastoinnissa.

Suositeltava kuivatun siemenen loppukosteus on 7-8 %. Rypsin siemen haurastuu kuivattaessa liian alhaiseen kosteuspitoisuuteen. Rikkinäisten siementen määrä kasvaa, jos siemen kuivataan alle 7 % kosteuteen. Alle 6 % loppukosteutta on vältettävä. Kun siemen rikkoutuu, sen sisältämät rasvat alkavat säilytyksessä hajota, jolloin öljyn laatu kärsii.

Ennen varastointia siemen on jäähdytettävä huolellisesti.

Muuta

Siemen on hyvä toimittaa elintarvikeöljyn valmistuskäyttöön alle vuoden sisällä puinnista. Pitempi varastointi alkaa näkyä öljyn laadun heikkenemisenä (vapaat rasvahapot lisääntyvät).

Jos siemen jostain syystä jää talveksi peltoon ja se puidaan vasta keväällä, ei siemenen sisältämä öljy ole enää elintarvikekäyttöön soveltuvaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja