09.09.14

Syysrapsin puinti Ruukissa

Mtt Ruukin tutkimusasemalla kylvettiin syysrapsia ehkä maailman pohjoisimpana koeasemana heinäkuussa 2013.

Mtt Ruukin tutkimusasemalla kylvettiin syysrapsia ehkä maailman pohjoisimpana koeasemana heinäkuussa 2013. Monivaiheisen talven ja kesän jälkeen päästiin tilanteeseen, jossa aloimme miettiä syysrapsin puintia. Erikoisesta talvesta ja eläintuhoista johtuen kasvusto tuleentui epätasaisesti. Varsinainen kasvuston kukinta kesti melkein 2 kk. Kasvustossa oli kukkivia yksilöitä vielä puintipäivänäkin, mutta näitä ei ollut järkeä enää odottaa tuleentuvaksi. Lisäksi linnut olivat kurittaneet kypsyneen kasvuston laitoja jo pahoin.

Puintipäiväksi osui maanantai 1.9.2014. Puinti suoritettiin tutkimusaseman hieman jo aikaa nähneellä Sampo 680 puimurilla. Koeruutupuimurille kasvusto oli liian vankkaa. Ennen puintia puimuri puhdistettiin ja imurointiin huolellisesti.


Tämän jälkeen syysrapsin havaintoruudukolta puitiin laidoilta n. 1 m pois. Linnut hakkasivat kasvuston laitoja, joten näitä ei ollut järkevää puida mukaan. Laitojen puinnin jälkeen puimuri tyhjennettiin ja puhdistettiin.

Ensimmäisenä puitiin N 60 ruutu, jossa perustamislannoituksessa oli typpeä 60kg. Lopuksi puitiin N 30 ruutu. Ruutujen välissä puimuri tyhjennettiin ja puhdistettiin, jotta molemmilta ruuduilta saataisiin mahdollisimman todenmukainen sato.

Syysrapsin kasvukausi oli Ruukissa erikoinen. Suosiollinen syksy tuki syysrapsin orastumista, mutta talvi oli poikkeuksellinen. Talvi oli todella leuto eikä kunnollista lumipeitettä tullut missään vaiheessa. Seuraava kevät oli kylmä ja kuiva. Kesällä puolestaan riitti lämpöä. Erikoisten säiden lisäksi syysrapsi kasvustoa verottivat talvella kauriit ja rusakot sekä kesällä linnut.

Haastavista olosuhteista huolimatta syysrapsi saavutti 2866 kg/ha sadon. Odotimme 3000kg/ha satoa, mutta lintujen aiheuttamat tuhot verottivat satoa sen verran, ettei tätä saavutettu. Ruuduittain satoa saatiin N60 ruudulta 2948kg/ha (hlp 65,3 ja kosteus 5,7%) ja N 30 ruudulta 2784kg/ha (hpl 65,2 ja kosteus 65,2%).

Syysrapsin siemeniä lajittelun jälkeen

Teksti ja kuvat: Kati Mattila

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja