08.11.16

Perunalla takana normaalia heikompi satokausi

Pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden perunavarastot ovat 15 % vajaammat.

Pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden perunavarastot ovat 15 % vajaammat. Kun tilojen varastot ja ruokateollisuusperuna lasketaan yhteen, varastoissa on 190 miljoonaa kiloa perunaa.

Perunantuotannossa parannusta viime vuoteen

Vuoden 2016 tulokset ovat poikkeuksellisen huonoa syksyä 2015 paremmat, mutta verrattuna pidemmän aikavälin tuloksiin, ollaan tänä vuonna keskiarvon alapuolella.

Perunan päätuotantoalueen eli Pohjanmaan vaihtelevat sääolot ja poikkeuksellisen kuiva syksy alensivat satotasoja. Tämän syksyn keskimääräinen satotaso oli 29 tonnia hehtaarilta (v.2015 26 tn/ha). Paras satotaso 31 tn/ha saavutettiin Etelä-Pohjanmaalla.

Peruna-ala kasvoi hieman vuoteen 2015 verrattuna. Ruokaperunan varastotilastoon kuuluvien tilojen osalta ala kasvoi 162 hehtaaria.

Luken syyskuun ruokaperunan tuottajahinta oli selvästi edellisvuoden syystasoa alhaisempi ollen 16,56 €/100 kg.

Varastotilastoissa mukana entistä suuremmat tilat

”Syksyn ruokaperunan varastotilastossa keskityttiin entistä suurempiin perunatiloihin, joiden tuotanto ja varastot ovat Suomen ruokaperunan tuotannon ydin. Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria”, kertoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta .

Puolet edellämainituista tiloista kuului tilaston piiriin. Keskimäärin kyselyyn vastanneilla tiloilla ruoka- ja ruokateollisuusperunaa oli 22 ha ja suurimmilla peruna-alaa oli 140-170 ha. Kyselyn vastausprosentti oli 95.

Lähde: Luonnonvarakeskus, Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja