Sankarikoulutus voi pelastaa kotisi ja maatilasi

Alkusammutustaito saattaa osoittautua arvokkaaksi opiksi.

Harva maatilayrittäjä tulee ajatelleeksi, että hetkessä alkunsa saanut suurpalo voi tuhota sukupolvien aikana hankitut rakennukset, eläimet, irtaimiston ja työpaikan vuosiksi. LähiTapiola tarjoaa asiakkailleen Sankarikoulutuksen, jossa voit hankkia alkusammutustaidot, joilla tärkein pelastetaan.

Maatilojen paloista suurin osa lähtee liikkeelle kuivista sekä pölyisistä rehunkäsittely- ja kuivikevarastoista. Syttymissyinä ovat usein sähkölaitteet, valaisimet, myllyt, moottorityökoneet ja lisälämmittimet.

Palonaroissa tiloissa vapaasti leviämään päässyt tulipalo kasvaa maatilarakennusten sisätiloissa jopa alle 10 minuutissa niin voimakkaaksi, että palon tukahduttaminen omatoimisella alkusammutuksella on lähes mahdotonta.

Palokunta usein kaukana

”Maatilat sijaitsevat lähes poikkeuksetta vähintään puolentunnin ajomatkan päässä suurpalon torjuntaan pystyvistä pelastuslaitoksista. Tästä syystä paikan päällä suoritettava alkusammutus on usein ainut mahdollisuus välttyä suurpalojen tuhoilta”, muistuttaa riskipäällikkö Juhani Savolainen LähiTapiolasta.

Suurvahinkoja on mahdollista ehkäistä varhaisella palon havaitsemisella ja toimintakuntoisen alkusammutuskaluston riittävällä määrällä sekä ripeillä sammutustoimilla.

”Ennalta harjoiteltu alkusammutuslaitteistojen käyttö luo selkäytimestä lähtevän rutiinin sammutuslaitteiden käyttöön myös tositilanteessa. Osallistuminen LähiTapiolan järjestämään Sankarikoulutukseen kannattaa”, Savolainen painottaa.

Alkusammutuskalusto tulee sijoittaa näkyville ja esteettömästi saataville. Riittävän ja toimintakuntoisen kaluston on oltava saatavilla alle 30 metrin päässä. Säännöllisesti huollettu alkusammutuskalusto takaa hädän hetkellä ripeän sammutuksen onnistumisen.

Varastoissa, joissa käsitellään rehua ja kuivikkeita, on usein paljon helposti palavaa materiaalia, joista tuli leviää lähes poikkeuksetta eläintiloihin. Normaalien käsisammuttimien lisäksi tällaisessa tilassa tulee olla 30 metrinmittaisella letkulla varustettu vesipaloposti, jolla on mahdollista tukahduttaa ja hillitä suurehkojenkin palokuormien alkupaloja kunnes pelastuslaitos ehtii apuun.

Maksuttomia alkusammutuskoulutuksia järjestetään ympäri Suomen koko vuoden ajan. Koulutuspaikkoja ja -aikoja voi etsiä osoitteesta www.sankarikoulutus.fi, missä voi myös ilmoittautua koulutuksiin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja