Sokerijuurikkaan viljelyä isän ja pojan tilojen yhteistyönä (Osa 1)

Kalusto on vanhempien tilalla ja työnjako toimii.

Eurajoen alue on ollut perinteisesti vahvaa erikoisviljelyn ja sokerijuurikkaan viljelyaluetta. Isojen peltoaukeiden keskellä sokerijuurikasta viljelevät myös Marja-Leena ja Vesa Siiri. Poika Ilmari Siiri hankki pari vuotta sitten oman kasvinviljelytilansa ja nyt sokerijuurikasta viljellään kahden tilan yhteistyönä yhteensä noin 130 hehtaarin alalla.

Marja-Leena ja Vesa Siirin tilalla on tänä vuonna sokerijuurikasta noin 90 hehtaaria. ”Sokerijuurikasta olemme viljelleet ensimmäisen kerran 1980-luvun lopulla viitisen vuotta, ja nyt viimeisten viiden vuoden ajan sokerijuurikas on jälleen ollut tilalla viljelyksessä”, kertoo Vesa Siiri. Lisäksi heillä viljellään viljaa rehuksi tilan sioille.

Ilmari Siiri aloitti sokerijuurikkaan viljelyn omalla 15 kilometrin päässä sijaitsevalla tilallaan vuonna 2016. Juurikkaan lisäksi tilalla viljellään myös mansikkaa. Sokerijuurikasta on tänä vuonna viljelyksessä noin 40 hehtaaria. ”Viime satokautena Ilmarin satotaso oli parhaimmasta päästä. Keskisato oli noin 55 tonnia hehtaarilta”, viljelykonsulentti Petri Suvanto Sucros Oy:stä kertoo. Myös vanhempien pelloilla päästiin viime vuonna 50 tonnin keskihehtaarisatoon.

Sokerijuurikkaanviljelyssä tarvittava kalusto on vanhempien tilalla ja yhteistyö työnjaossa toimii. ”Työt tehdään yhdessä ja kumpikin tarvitsee toisen apua oman tilansa työsesongeissa”, Vesa Siiri toteaa. Siirien tilalla työnjako sokerijuurikkaan viljelyssä on selkeä. ”Ilmari kylvää, Vesa hoitaa ruiskutukset ja juurikkaannoston he tekevät yhdessä”, Marja-Leena Siiri kertoo. Sokerijuurikkaan viljelyssä korostuu viljelytoimenpiteiden oikea-aikaisuus. ”Sokerijuurikas on viljaa vaativampi kasvi ja sokerijuurikkaan kohdalla sen kyllä löytää edestään, jos töitä ei tehdä oikein ja ajallaan”, Vesa Siiri korostaa.

Tällä alueella pellot soveltuvat juurikkaan viljelylle hyvin. ”Pellot mallit ovat hyviä ja maan laatu multava. Myöskään varjostavia metsänreunoja on tilan pelloissa vähän.” Vesa Siiri on myös todennut sianlietteen sopivan erinomaisesti sokerijuurikaspelloille.

Teksti ja kuva: Anne Nieminen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja