05.07.05

Maatilan omistajanvaihdoksen alv -verokohtelu ja investointihankkeiden kilpailuttaminen

Sukupolvenvaihdosten arvonlisäverosta Arvonlisäverolakia on muutettu 25.5.2005 eduskunnan päätöksellä, joka koskee sukupolvenvaihdosten ja muiden liikkeenluovutusten arvonlisäverotusta. Muutoksen jälkeen ei arvonlisäveroa tarvitse enää palauttaa siltä osin kun luopuja on vähentänyt omassa verotuksessaan rakennuspalvelujen hankintaan liittyvää arvonlisäveroa luovutusvuodelta ja viideltä sitä edeltävältä vuodelta. Muutos tulee voimaan heti lain hyväksymisen jälkeen

Sukupolvenvaihdosten arvonlisäverosta

Arvonlisäverolakia on muutettu 25.5.2005 eduskunnan päätöksellä, joka koskee sukupolvenvaihdosten ja muiden liikkeenluovutusten arvonlisäverotusta. Muutoksen jälkeen ei arvonlisäveroa tarvitse enää palauttaa siltä osin kun luopuja on vähentänyt omassa verotuksessaan rakennuspalvelujen hankintaan liittyvää arvonlisäveroa luovutusvuodelta ja viideltä sitä edeltävältä vuodelta. Muutos tulee voimaan heti lain hyväksymisen jälkeen

Edellytyksenä on, että luovutuksensaaja jatkaa edelleen yrityksen arvonlisäveron alaista toimintaa. Mikäli toimintaa ei jatketa, katsotaan rakennus otetun omaan käyttöön ja arvonlisävero joudutaan palauttamaan.

Liikkeen tai sen osan luovutusta liiketoiminnan jatkajalle ei myöksään enää pidetä arvonlisäverolaissa tarkoitettuna myyntinä. Liiketoiminnan jatkajaa pidetään arvonlisäverolakia sovellettaessa luovuttajan seuraajana.

Maatilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa muuttunut arvonlisäverolaki tulee ottaa huomioon. Toisaalta muutos on helpotus tilakauppaa suunnitteleville, koska maksetun alv:n laskeminen edellisiltä vuosilta on jossain määrin hankalaa.

Hankintojen kilpailutus

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut 30.5.2005 ohjeita tuettavien hankkeiden kilpailuttamisesta. Kilpailutus koskee niitä hankkeita, joissa avustuksen ja lainalle myönnetyn korkotuen määrä ylittää 50 % kustannuksista. Käytännössä näin korkea tukitaso tulee kysymykseen vain kotieläinrakentamishankkeissa ja mahdollisesti joissakin kone- ja kotieläinhankinnoissa.

Hankkeita ei tarvitse kilpailuttaa vielä tuen hakemisvaiheessa, eli rahoittajien ei tarvitse kilpailutusta valvoa. Kuitenkin kilpailuttamiseen liittyvät dokumentit on tilalta löydyttävä ja viranomaiset tekevät tarpeen mukaan myös tarkastuksia.

Hankinnat kilpailutetaan joko pyytämällä tarjouksia yrityksiltä tai julkaisemalla kilpailutusta koskeva ilmoitus. Yksinkertaisimmin se tapahtuu lehti-ilmoituksella paikallisessa sanomalehdessä tai ammattilehdessä. Se voidaan toteuttaa myös jättämällä ilmoitus KTM:n nettisivuille (www.ktm.fi/julma), mikä voidaan tehdä ilmaiseksi.

Tärkeintä kilpailuttamisessa on sen dokumentointi. Tarjous on tehtävä määrämuotoisena, josta ilmenee kohde, vastausaika ja valintaperuste, onko se halvin vai kokonaistaloudellisesti edullisin. Lisäksi täytyy dokumentoida perusteet, minkä vuoksi päädytään johonkin tietyn yrityksen tarjoukseen.

KTM:n nettisivuilla löytyy asiakirjamalleja ja lisäohjeita kilpailuttamisesta. Syntyneet asiakirjat ovat julkisia, eli tuen saajan on annettava ne kaikille halukkaille nähtäväksi.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja