Rauhoitettujen lintujen tekemät vahingot tuplaantuivat

Useimmiten asialla olivat valkoposkihanhet, naakat ja kurjet.

Luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettujen lintujen aiheuttamista vahingoista maksettu avustusmäärä kaksinkertaistui edelliseen vuoteen nähden. Alueelliset elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset maksoivat vuonna 2016 avustuksia yhteensä noin 566 460 euroa. Maataloudelle aiheutuneista vahingoista korvattavaa kertyi noin 518 500 euroa.

Eniten vahinkoa maataloudelle aiheuttivat valkoposkihanhet, naakat ja kurjet. Maksettavia avustuksia oli noin 462 400 euroa. Suurimmat avustusmäärät menivät Etelä-Pohjanmaalle, Kaakkois-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan.

Ylitarkastaja Hanne Lohilahti ympäristöministeriöstä arvioi, että korvausten kasvu johtuu kurki-, joutsen- ja valkoposkihanhikantojen vahvistumisesta sekä osittain lintujen päämuuttoreittien ja muuttokäyttäytymisen muutoksista. Avustuksilla edistetään rauhoitettujen lajien suojelua.

Vuonna 2016 tapahtuneista rauhoitettujen lintujen aiheuttamista vahingoista haetaan avustusta ELY-keskuksille osoitetuilla hakemuksilla maaliskuun loppuun mennessä. Siinä tulee käydä ilmi vahinkoja aiheuttanut laji, milloin ja missä vahinko on tapahtunut, vahingon laatu ja määrä ja vahingon korjaamisesta aiheutuneiden materiaalikulujen kuitit.

Lähde: Ympäristöministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja