Asta-myrskyn silmässä

Tapahtumakulku 29. heinäkuuta 2010 oli kesän ja kenties vuosisadan lämpimin päivä itäisessä Suomessa. Ennätyksellinen helle päättyi erittäin rajuun ukonilmaan, johon liittyvät syöksyvirtaukset kaatoivat runsaasti metsää. Sähkölinjoille kaatuneet puut katkoivat sähköjä monissa talouksissa.

Tapahtumakulku

29. heinäkuuta 2010 oli kesän ja kenties vuosisadan lämpimin päivä itäisessä Suomessa. Ennätyksellinen helle päättyi erittäin rajuun ukonilmaan, johon liittyvät syöksyvirtaukset kaatoivat runsaasti metsää. Sähkölinjoille kaatuneet puut katkoivat sähköjä monissa talouksissa.

Vahingon seuraus

Asta-myrskyksi nimetyn rajuilman seurauksena eräällä itäsavolaisella tilalla kaatui metsää 176 m³ ja sähköt olivat poikki puolitoista vuorokautta.

Vahingon rajoittaminen ja ennaltaehkäisy

Rajuilmoja ei voida estää, mutta niihin voi varautua. Sähkönsaannin voi turvata hankkimalla toimivan aggregaatin. Myös metsävahinkojen ennaltaehkäiseminen on vaikeaa, mutta metsävakuutus on ainoa keino varautua metsää kohdanneita taloudellisia menetyksiä vastaan. Eräs vaihtoehto on hoitaa metsät niin, ettei niissä ei ole kuin pelkkiä kantoja – niitä eivät myrskyt kaada.

Miten olisi voinut käydä

Myrsky olisi voinut kaataa puuston koko tilan sadan hehtaarin pinta-alalta, jolloin vahinko olisi voinut olla jopa yli miljoona euroa.

Korvaus

Paikallinen metsänhoitoyhdistys toimi tässä tapauksessa ripeästi ja toimitti vahinkoarvion metsätuhoista Lähivakuutusyhdistykselle parin viikon kuluttua tapahtuneesta. Vakuutuksenottajalla oli korvaus tilillä 16. elokuuta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja