Olet täällä

Suomalaiset eläimet syövät laadukasta rehua

Suomessa vuonna 2013 lemmikit ja tuotantoeläimet söivät pääsääntöisesti laadukasta rehua. Vain harvoin viranomaiset joutuivat kieltämään rehujen valmistuksen, markkinoinnin tai käytön. Lisäksi rehualan toimijat saivat huomautuksia erittäin vähän. Rehujen valvonnasta vastaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Hyvä rehu on tärkeä osa eläimen terveyttä ja hyvinvointia. Rehu on myös osa elintarvikeketjua ja tästä syystä sen puhtaus onkin erityisen tärkeää. Eläinten rehun tuotantoa valvotaan tarkoin tuotannon joka vaiheessa. Samoin valvotaan rehujen merkintöjä ja jäljitettävyyttä. Näin rehujen raaka-aineet sekä tuote-erät voidaan tunnistaa ja sisältö todentaa. Valvonta kattaa niin tuotantoeläinten rehut kuin lemmikkien ruuat sekä linnunsiemenet.

Evira määrittää valvontansa painopisteet vuosittain arvioimiensa riskien pohjalta. Vuonna 2013 tarkastettiin 80 rehualan toimijaa ja 204 alkutuotannon toimijaa. Toimijoiden keskuudessa puutteita havaittiin pääasiassa paperitöissä kuten omavalvonnassa, rehujen merkinnöissä ja saateasiakirjoissa sekä toiminnan kirjallisissa ohjeissa. Alkutuotannon puolella eniten puutteita löytyi rekisteröinneissä ja rehuvarastojen merkinnöissä.

Vuonna 2013 rehunäytteitä kerättiin yhteensä lähes viisituhatta. Rehuista annetut huomautukset koskivat bakteerien pitoisuuksia, kasviperäisiä epäpuhtauksia ja tuholaisia sekä erityisesti pakkausmerkintöjä. Vain 23 rehuerän markkinointi kiellettiin analyysitulosten perusteella.

Salmonellan osalta Suomessa on hyvä tilanne. Kotimaisista elintarviketuotantoeläinten rehuista ei todettu yhtään salmonellatapausta.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä