16.06.15

Katso vinkit ja välty veneilyvahingolta!

Ota tänä kesänä hätäilmoituksen varalta käyttöön karttakoordinaattipalvelu.

Remote video URL

Suomalaiset suuntaavat juhannuksen viettoon mökkirannoille ja saariin. Ryppyotsainen valistus tai sormi pystyssä paasaus ei kesän kukkeudessa kiinnosta ketään, mutta silti on hyvä muistutella mieliin, että suurin osa veneonettomuuksista ja hukkumisista ei suinkaan satu isoilla muskelipaateilla avomerellä vaan pienellä soutuveneellä tutuilla vesillä.

–Vahinkoja sattuu, koska mökkirannassa ollaan välinpitämättömiä ja unohdetaan turvallisuusasiat. Koska soutuveneitä ei rekisteröidä, ne ovat usein huonokuntoisia. Pikkuveneeseen myös lähdetään usein huolettomammalla asenteella kuin isoon paattiin ja pelastusliivit jäävät pukematta, listaa LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen.

Helle, humala ja huolimattomuus on huono kombo. Kesäaikaisista hukkumisista jopa 80 prosenttia tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Ja vain 10 prosentilla vesiliikenteessä hukkuneista on ollut pelastusliivit päällä.

– Pysytään vesillä vesilinjalla ja katsotaan myös kaverin perään. Eli ei päästetä päihtynyttä veneeseen, Määttänen muistuttaa.

Muovikanisterista pelastusväline

Uimataidossakin olisi petrattavaa, sillä joka kolmas suomalainen ei osaa uida.

– Uimataito määritellään riittäväksi, jos ihminen pystyy uimaan 200 metriä, tästä 50 metriä selällään. Järveltä rantaan on usein pitempi matka. On sitä paitsi ihan eri asia uida kylmässä vedessä vaatteet päällä kuin lämmitetyssä altaassa uikkareissa, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

Jos kaveri tipahtaa veneestä veteen, kannattaa hänet ensisijaisesta yrittää kalastaa veneen viereen. Apuna voi käyttää vaikkapa narun päähän sidottua muovikanisteria.

– Kannattaa mieluummin hinata pelastettava rantaan kuin yrittää kiskoa häntä veneeseen. Jos nostetaan, niin sitten veneen perästä. Sivusta nostettaessa vene saattaa kellahtaa nurin, Hiltunen opastaa.

Jos vedestä noukittu ei enää hengitä, hänet viedään nopeasti rantaan, aloitetaan elvytys ja hälytetään apua hätäkeskuksesta. Hätäilmoituksen tekemisessä helpottaa, että on selvittänyt sijaintinsa etukäteen karttakoordinaattipalvelusta.

Selvitä juhannusjuhliesi koordinaatit

  • Karttakoordinaattipalvelua käytetään hätäilmoituksen tekijän sijaintitiedon selvittämiseen. Se auttaa mökkiläisiä, veneilijöitä ja muita luonnossa liikkujia, jotka eivät välttämättä tiedä sijaintinsa tarkkaa osoitetta.
  • Voit selvittää koordinaatit etukäteen esimerkiksi tietylle saarelle, uimarannalle tai mökkipaikalle.
  • Ota karttakoordinaattipalvelu käyttöösi täällä!
  • Tulosta tarkat koordinaatit mukaasi.
Teksti ja video: Deski

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja