Olet täällä

Tuhohyönteisten seuranta kevätrypsi- ja rapsipelloilla on nyt aiheellista

Rapsikuoriainen rapsissa

Öljykasvien viljelyssä tuhohyönteisiä ei voi jättää huomioimatta. Pahoina kirppavuosina tulee torjunnasta huolehtia jo heti itämisen jälkeen. Tänä vuonna suurempia kirppahavaintoja öljykasvipelloilta ei ole tullut, mutta tilannetta kannattaa seurata.

Kaalikoi on sen sijaan levinnyt tuulten mukana etelästä sekä kaakosta ja esiintyy paikoin runsaana. Sen torjunta kohdistetaan yleensä toukkiin ja käsittely hoituu useimmiten samalla rapsikuoriaisten torjunnan kanssa. Jos kaalikoita on runsaasti ja pellolle tehdään aiemmin muu ruiskutus, niin kaalikoi voidaan torjua samalla kertaa tankkiseokseen sopivalla pyretroidi-valmisteella esim. Karate Zeon.

Rapsikuoriaisia vastaan tulee toimia jo varhaisessa nuppuvaiheessa ja suojata kukkanuppujen kehitys. 

Jotta tuholaisten torjunnalla saadut tulokset käytetään kokonaan hyödyksi, kannattaa myös kasvitautien torjunnasta huolehtia. Oikea-aikaisella tautiaineiden käytöllä saavutetaan lisäsatoa ja korkeampi siementen öljypitoisuus.

Karate Zeon

Kirppojen torjuntaan annoksella 37 ml/ha taimettumisvaiheessa, kun kasvustossa on 1 kirppa/sirkkataimi tai kolmannes sirkkalehtien pinta-alasta on vioittunut. Tarvittaessa kirppoja vastaan voidaan tehdä samalla valmisteella uusi käsittely. Karate Zeon tehoaa myös kaalikoihin.

Plenum 50 WG

Sopii erinomaisesti ensimmäiseen käsittelyyn nuppuvaiheessa rapsikuoriaisia vastaan annoksella 0,15 kg/ha. Vaikutusmekanismi on eri kuin millään muulla aineella ja Plenum tehoaa myös pyretroideja kestäviin rapsikuoriaiskantoihin sekä ehkäisee resistenssien tuholaiskantojen kehittymistä. Korkeintaan 1 käsittely/kasvukausi, käytettävä viimeistään ennen kukintaa. Plenum ei tehoa kaalikoihin.

Amistar

Suojaa pahkahomeelta ja mustalaikulta. Käsittely täyskukinnan aikaan ennen kukinnan päättymistä annoksella 0,8 – 1,0 l/ha. Käytännössä parhaat tulokset saadaan kun käsittely tehdään hieman ennen täyskukinnan alkamista. Käsittelyn viivästyessä voidaan Amistar ruiskuttaa tankkiseoksena esim. Proline–valmisteen kanssa puolikkain annoksin.

 

Antti Jaakkola / Syngenta Nordics A/S

 

Lisätietoa tuotteista:

www.syngenta.fi,

www.hankkija.fi

 

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.

 

Kasvuohjelman palvelupuhelin päivystää joka päivä klo 8-18 p. 010 76 83110. Puhelun hinta 8,35 snt/puh + 12,09 snt/min.

 

Tekijä: 

Kommentit

Lasse Matikainen

Kaalikoita esiintyy öljykasviviljelyksillä nyt todella runsaasti. Aikuisia lentäviä kaalikoita ei millään pysty kokonaan tuhoamaan. Kun ruiskutus tehdään keskiyöllä ne ovat parhaiten kasvustoissa ja maan pinnalla. Tällöin niitä pystymään parhaiten torjutaan. Tärkeintä on kohdistaa torjunta kaalitoukkiin rapsikuoriaisten torjunnan yhteydessä. Kun silloin ruiskutus tehdään Avaunt -valmisteella saadaan yhdellä valmisteella torjutuksi pyretroideille kestävät rapsikuoriaiset ja myös kaalikoin toukat.

Samankaltaista sisältöä