Olet täällä

Laittomasti pyydetyistä kaloista voi jatkossa joutua pulittamaan tuntuvat korvaukset

Laittomasti pyydetyille kaloille suunnitellaan taloudellista arvoa, maa- ja metsätalousministeriön (MMM) tiedotteessa kerrotaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa salaa kalastetuista kaloista saattaa joutua maksamaan korvauksia valtiolle.

Ministeri Leppä nosti aiheen puheeksi kalastuslakipäivillä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esitti huolensa salakalastuksen vaikutuksista kalakantoihin tänään kalastuslakipäivillä Jyväskylässä. Tilaisuus kokoaa yhteen kalatalouden ammattilaiset eri puolilta Suomea.

”Ministeriöllemme on esitetty paljon toiveita siitä, että kalastuslakiin pitäisi saada taloudelliset arvot laittomasti pyydetyille ja saaliiksi otetuille kaloille. Nyt on päätetty ryhtyä toimeen”, Leppä kertoo tiedotteessa.

Selvitystyö on jo aloitettu

Luonnonvarakeskus (Luke) saa tehtäväkseen ensi vuonna taloudellisten arvojen määrittämisen kalalajeille. Samaan aikaan maa- ja metsätalousministeriössä selvitetään, minkälaisia muutoksia uudistuksen toteuttaminen edellyttää kalastuslakiin. Selvitystyö on jo aloitettu.

Luke ja Kalatalouden Keskusliitto ovat arvioineet esimerkiksi yhden Saimaan järvilohen arvoksi yli 5000 euroa – mutta laskentatavasta riippuen arvo voi nousta jopa 10 000 euroon, Yle kertoo. Saimaan järvilohi on äärimmäisen uhanalainen.

Ministeri toivoo, että uudistus kitkee salakalastusta. ”Samalla haluamme antaa vahvan viestin siitä, että etenkin uhanalaisten kalojen laiton pyytäminen ja saaliiksi ottaminen on hyvin tuomittavaa ja aiheuttaa taloudellisia menetyksiä kalakantojen elvytystoimenpiteitä toteuttaville tahoille.”

Aiheesta tullaan käymään keskustelua myös sidosryhmien kanssa, kunhan taloudellisten arvojen määrittäminen ja säännösten valmistelu etenevät.

 

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö, Yle

Kommentit

Samankaltaista sisältöä