Olet täällä

Vaikka kesä 2021 oli lämmin, keskilämpötilaltaan vuosi oli tavanomainen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuoden 2021 koko maan keskilämpötila oli +2,8 astetta, mikä on vain kymmenyksen alle pitkän ajan eli vuosien 1991‒2020 keskiarvon. Edellisen kerran Suomessa oli tätä viileämpi vuosi vuonna 2012, jolloin keskilämpötila oli +2,1 astetta.

Vuoden merkittävin lämpötilapoikkeama mitattiin kesäkuussa, jolloin maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin myös maan pohjoisosassa kuukauden keskilämpötilat nousivat laajalti mittaushistorian korkeimmiksi. Myös heinäkuu oli huomattavasti tavanomaista lämpimämpi. Sen sijaan helmi-, syys- ja joulukuu olivat selvästi tavanomaista kylmempiä kuukausia.

Vuoden 2021 korkein lämpötila, 34,0 astetta, mitattiin 15. heinäkuuta Heinolan Asemantauksen havaintoasemalla. Vuoden kylmin lämpötila mitattiin 20. helmikuuta, jolloin Utsjoen Kevojärvellä oli pakkasta 39,7 astetta.

Sademäärien alueellinen vaihtelu suurta

Suurimmassa osassa maata vuotuinen sademäärä oli lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista suurempi. Maan keski- ja pohjoisosassa sademäärät olivat kuitenkin paikoin harvinaisen suuria, eli ne toistuvat keskimäärin harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Toisaalta maan lounaisosassa sekä pohjoisimmassa Lapissa sademäärä jäi paikoin pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle.

Suurin vuosisademäärä mitattiin alustavien tietojen mukaan Puolangan Paljakalla, jossa satoi 881,8 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä oli Puolangan Kotilassa 19. kesäkuuta havaittu 73,5 millimetriä. Vähiten vuoden aikana satoi Utsjoen Kevolla, 323,3 millimetriä.

Suurin lumensyvyys oli Puolangan Paljakalla 10. huhtikuuta mitattu 106 senttimetriä.

Lue tarkemmin vuoden 2021 sääilmiöistä kuukausittain Forecan nettisivuilta.

Joulukuu oli tavanomaista kylmempi

Joulukuu 2021 oli koko maassa tavanomaista kylmempi, kuukauden keskilämpötila oli 2‒6 astetta pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi. Muutamilla rannikkoasemilla kuukausi oli harvinaisen kylmä, eli näin kylmä joulukuu esiintyy kerran 10 vuodessa tai harvemmin. Kuukauden alin lämpötila, ‒35,2 astetta, mitattiin 6. joulukuuta Muonion Kirkonkylällä.

Kuukauden puolivälissä sää lauhtui ja kuukauden ylin lämpötila mitattiin joulukuun 18. päivä Maarianhaminan lentoasemalla, +11,0 astetta. Se hätyytteli jopa kaikkien aikojen joulukuun lämpötilaennätystä (+11,3 astetta), joka mitattiin 20.12.2015 Porissa sekä Kokemäellä.

Joulukuun sademäärä lähes koko maassa tavanomaista pienempi

Maan länsi- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla sademäärät olivat laajalti harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen pieniä (eli toistuvat keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa). Kuukauden suurin sademäärä, 66,1 millimetriä, mitattiin Inarin Kirakkajärvellä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä, 24,9 millimetriä, mitattiin Vaasan Klemettilässä 24.12. Vähiten satoi Toholammin Laitalassa, 6,8 millimetriä.

Suurimmassa osassa maata oli lunta koko joulukuun ajan, ainoastaan maan etelä- ja lounaisosissa oli kuun alussa lumettomia alueita. Kuukauden lopussa maan etelä- ja lounaisosissa oli lunta enimmäkseen 7–17 senttimetriä, muualla maassa laajalti 20–50 senttimetriä. Kuukauden lopussa lumensyvyydet olivat maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä osissa Keski-Lappia 5–15 senttimetriä keskimääräistä suuremmat, muualla maassa lumensyvyydet olivat lähellä tavanomaisia. Eniten lunta oli kuukauden lopussa Inarin Kirakkajärvellä (71 senttimetriä).

 

Lähde: Ilmatieteen laitos (Tiedote kokonaisuudessaan täällä.)

 

Uutista päivitetty 4.1.2022 klo 11:00: Lisätty linkki Forecan Säävuosi 2021-uutiseen.

Otsikko: 

Kommentit

Markku

Olen lehdistä lukenut, että Golf virta on hidastunut. Tästä seuraa,että Pohjouserooppaan tulee enemmän mannerilmastomainen ilmasto. Kesät lämpenevät ja talvista tulee kylmempiä. Ilastosta tulee samantyyppistä kuten Venäjällä. Onko muutos jo alkanut?

C-man

Muutos on alkanut jo parivuotta sitten.Muutokset tapahtuu syklisesti useissa erimittaisissa sykleissä, ja muutos tapahtuu vuosissa.Toisinsanoen meret on siirtyneet ns. keräystilaan eli niistä nousevat enerkiamäärät on pienempiä siis pohjoiseen ei riitä lämmintä eli kylmä pääsee valumaan etelämmäs.Napajäätiköt on kasveneet ainakin kolmena vuonna peräkkäin, nekin elävät syklistä elämäänsä, ihminen ei juurikaan vaikuta siihenkään vaihteluun.

Samankaltaista sisältöä

Samankaltaista sisältöä