Öljyhamppu tuli Svennilään ja monipuolistaa viljelykiertoa jatkossakin

Vähentynyt työmäärä, joustavuus, hiilensidonta, luotettava markkinakanava sekä viljelykiertoa monipuolistava kasvi. Näin summaa myrskyläläinen Toni Lindqvist öljyhampun viljelemisen etuja.

Myrskyläläinen Toni Lindqvist vaihtoi kevätrapsin ja -rypsin öljyhamppuun
Vähentynyt työmäärä, joustavuus, hiilensidonta, luotettava markkinakanava sekä viljelykiertoa monipuolistava kasvi. Näin summaa myrskyläläinen Toni Lindqvist öljyhampun viljelemisen etuja.

Öljyhamppua kasvaa yhä useammalla suomalaisella pellolla. Svennilän tilalla Toni ja isä Mika Lindqvist viljelivät öljyhamppua ensimmäistä kertaa viime kesänä 2021. Maatalousyhtymä harjoittaa viljelyn lisäksi koneurakointia.

– Olihan se koomista, että kaikista paikoista, joissa olin öljyhampun kanssa tekemisissä, sato oli huonoin omilta pelloiltamme, Toni myöntää hymyillen.

Oman pellon öljyhampun siemensato jäi vaatimattomaksi, kun läheiseltä sopimuspellolta saatiin hellekesästä huolimatta 700–800 kiloa siementä hehtaarilta.

– Kaverin pellot olivat mustan mullan peltoja, joilla riitti kosteutta koko kesän. Meidän peltomme ovat savisia, ja maa ei ollut edellisen huonon talven takia murustunut eikä pidättänyt kosteutta kesällä. Kuiva ja kuuma alkukesä johti siihen, että pelloillamme ei ollut tarpeeksi kosteutta – edes itämiseen, Toni selvittää satoeron syitä.

Into uutta kasvituttavuutta kohtaan ei ole laantunut, päin vastoin

– Öljyhampun markkinat tuntuvat vetävän sekä kotimaassa että ulkomailla. Trans Farm teki aikanaan kuminasta hittituotteen, ja uskon että siellä on nyt tehty tarvittavat pohjatyöt jotta öljyhamppukin menestyy.

Tulevan kauden viljelysopimus Trans Farmin kanssa on tehty, ja peliin lähdetty eri taktiikalla.

– Syksyllä muokkasin tulevat öljyhamppupellot kultivaattorilla ja yhden lohkon kyntämällä, jotta maan rakenne on keväällä kuohkeampi ja paremmin murustuva. Lohkoiksi valikoituivat myös maalajiltaan vähän kevyemmät ja hikevämmät pellot, Toni kertoo.

Kylvetään ja lannoitetaan

MTY Lindqvist viljelee yhteensä 340 hehtaaria omia ja vuokrattuja peltoja. Viljojen ja öljyhampun lisäksi kasvatetaan hernettä ja kuminaa.

– Öljyhamppu korvaa nyt meillä muut kevätöljykasvit. Rypsin ja rapsin tuholaispaine sekä alhaiset hinnat, jotka tähän asti eivät ole korvanneet tehtyä työtä, eivät innostaneet viljelyyn, Toni Lindqvist kertoo, ja jatkaa:

– Rypsi- ja rapsipellot jouduin ruiskuttamaan 6–7 kertaa kesän aikana, kun kaikki rikka-, tauti- ja ötökkätorjunnat lasketaan mukaan. Öljyhamppu kylvetään, annetaan sopiva kylvölannoitus, ja puidaan syksyllä. Rikkojen kasvua hillitsen kylvämällä valkoapilan öljyhampun aluskasviksi.

Ja sitten puidaan

Öljyhampun yleistymistä on osaltaan viivyttänyt hankalan puitavan maine. Puintia on kuitenkin turha pelätä, siihen löytyy kyllä neuvot ja vinkit. Omaan puimuriinsa Toni on laittanut lisäsuojia estämään kiertymistä ja parantamaan läpikulkua.

– Suosittelen kyllä kokeilemaan öljyhampun puintia itse. On hyvä kiinnittää huomiota, miten nopeasti puimurin luukut ovat avattavissa – jos puhdistukseen menee paljon aikaa, päiväsaavutus laskee. Oman puimurini puhdistusväli on nykyisellään noin 10 hehtaaria, Toni kertoo.

Teksti ja kuvat Anna Kujala

Trans Farmin öljyhamppuwebinaarissa tiistaina 1.2.2022 pääset kuulemaan Toni Lindqvistin mietteitä ja kokemuksia hampun puinnista. Samassa tilaisuudessa tarkastellaan Trans Farmin öljyhamppukyselyn vastauksia myös sadonkorjuun osalta. Ilmoittaudu sinäkin kuulolle!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja