27.05.25

Erikoiskasvien kylvöt edenneet suunnitellusti

Vaikka aikaiselta vaikuttanut kevät kiertyikin lopulta myöhäiseksi, on erikoiskasvien kylvöt edenneet hankaluuksitta. Itäminen ja taimettuminen vauhdittuu, kun säät lämpenevät. Ohessa lyhyt katsaus siihen, mitä nyt pelloilla nyt tapahtuu.

Kuminan kylvövuosi ja kasvinsuojelu

Kuminaa on kylvetty jonkin verran ja työ jatkuu edelleen. Kylvön aikaikkuna on pitkä, viimeiset kuminalohkot kylvetään kesäkuulla, lähempänä juhannusta. Myöhäisestä kylvöstä huolimatta kumina ehtii kasvattaa riittävän suuren juuren talvehtimista varten.

Kuminan kasvinsuojelu painottuu kylvövuoteen ja oikein ajoitetuilla kasvinsuojeluruiskutuksilla taataan rikattomat satovuodet. Ajoitus on todella tärkeää, koska sirkkalehtivaiheen kumina on haavoittuva eikä se kestä torjunta-aineita.

Onnistuneeseen lopputulokseen päästään jaetuin tankkiseoksin. Ruiskutuskertoja voi olla 2 – 3 tarpeen mukaan. Kumina taimettuu olosuhteiden mukaan 7 - 20 päivän kuluessa kylvöstä. Ensimmäinen ja samalla tärkein ruiskutus pitää ajoittaa kylvön jälkeen ennen kuminan taimettumista. Toisen ruiskutuksen ajankohta on noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä ruiskutuksesta, kun kuminassa on 2 - 3 kasvulehteä.

Lue lisää kylvövuoden kasvinsuojelusta

Tarkkaile ja torju kuiminakoin toukat

Satovuoden kuminat talvehtivat hyvin ja kasvustot näyttävät pääsääntöisesti varsin elinvoimaisilta. Kasvu on ollut paikoin hidastunut viileän ilmanalan johdosta. Sään lämmetessä kuminankin kasvu vauhdittuu.

Kun kukkavarret kasvavat ja kukinnot ovat suojalehtien peittämät, kannattaa jalkautua kuminakasvustoon tarkkailemaan kuminakoin toukkia. Jos kasvustosta löytyy yksikin toukka, on torjuntakynnys ylitetty.

Tänä vuonna kuminakoin toukkaa torjutaan vuonna 2024 ennakkoon ostetuilla Karate Zeon- tai Hallmark Zeon -valmisteilla. Niiden myynti lopetettiin syksyllä mutta käyttö on sallittu vielä vuonna 2025. Vaihtoehtoinen valmiste on luomuhyväksytty Turex 50 WP (1 kg/ha).

Lue lisää kuminakoista

Torju juolavehnän aiheuttamat satotappiot

Juolavehnän torjunta on edullista verrattuna sen aiheuttamiin satotappioihin. Kuminasta juolaa voi torjua sekä kylvö- että satovuosina. Varmista aina torjunta-aineen hyväksyntä ja huomioi valmisteiden pitkä varoaika, 56 vrk.

Satovuosina torjunnan aikaikkuna juolavehnällä on melko lyhyt. Kun juolavehnän lehdet yltävät kuminakasvuston ylle ja kasvissa on 4 - 6 kasvulehteä sekä maavarressa on 2 - 3 sentin mittaisia valkoisia versoja, on kasvi kasvullisesti haavoittuvin. Torjunta on tällöin tehokkainta.

Juolavehnän määrän ollessa vähäinen, on mahdollista yhdistää kuminakoin torjunta samaan ruiskutuskertaan tekemällä torjunta-aineista tankkiseoksen.

Lue lisää juolavehnästä

Öljyhampun kylvöt edistyneet hyvin

Öljyhamppulohkot alkavat olla pääosin kylvettynä. Olosuhteet ovat olleet kohtuulliset mutta tuleva lämpö tulee kreivin aikaan vauhdittamaan taimettumista. Nopeaa kasvua toivotaan, jotta mahdolliset rikat jäävät öljyhamppukasvuston varjoon.

Kurkkaa FB:sta, miten Mty Perhon hampun kylvö sujui Ypäjällä.

Aimo Annos erikoiskasveja Loimaalla 24.6.

Aimo Annos -tapahtuman näyttävillä koeruuduilla pääset näkemään, miten Loimaalla kuminan ja öljyhampun kasvu on edennyt kesäkuun viimeiselle viikolle tultaessa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja