Avomaan vihannesten kasvinsuojeluohjeet verkossa

Verkosta löytyy ohjeet herneen, perunan, porkkanan, punajuuren, lantun, mukulasellerin, palsternakan ja purjon kasvinsuojeluun.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) verkkopalvelusta löytyvät ohjeet herneen, perunan, porkkanan, punajuuren, lantun, mukulasellerin, palsternakan ja purjon kasvinsuojeluun.

Tutkija Marja Aaltonen kertoo, että aiemmin tieto oli painetuissa oppaissa. Niiden päivitys oli hidasta ja kallista. Oppaita ei enää tarvitse lukea keittiön pöydän ääressä, vaan kasvinsuojeluongelmaan voidaan nyt etsiä ratkaisua siellä, missä työskennellään ja missä ongelma on näkösällä: pellon laidalla ja traktorin hytissä. Sivusto on suunniteltu erityisesti mobiililaitteita varten.

Aaltosen mukaan sivuston suurin hyöty on taudeista ja tuholaisista löytyvät tunnistuskuvat ja niihin liittyvät torjuntaohjeet. Verkkosivustolla on tietoa myös viljelytekniikasta ja lajikkeista sekä taulukot lannoitteiden käytön rajoista. Sivustolla on lisäksi paljon linkityksiä muihin tietolähteisiin kuten Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kasvinsuojeluainerekisteriin.

Aaltonen sanoo, että tarkoituksena on rohkaista viljelijöitä tarttumaan kasvinsuojelutoimiin omien havaintojensa perusteella. Allakan ei tule määrätä tekemistä. Oleellista on havaita taudit ja tuholaiset sekä torjua ne ajoissa.

Hän muistuttaa, että havaittuun ongelmaan käytetään niin kasville kuin ympäristölle parhainta kasvinsuojelutoimenpidettä tai eri toimien, kuten kemiallisten ja biologisten vaihtoehtojen yhdistelmää. Palvelu on suunnattu ammattiviljelijöille, mutta sivusto saattaa laajeta myös kotipuutarhapuolelle.

Lähiajan tavoitteena palveluun on tarkoitus lisätä yhteistyökumppaneiden kanssa vielä muutama kasvi lisää – jäävuorisalaatti, sipuli ja kaalikasvit.

Vihannesten kasvinterveysoppaisiin voit tutustua täällä.

Teksti: Maarit Perkonoja, Luke

Lähde: Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja