Olet täällä

Viime kesä kypsytti ennätyksellisen omena- ja vadelmasadon

Viime kasvukausi oli suotuisa avomaan vihannestuotannolle ja omenalle, mutta hankala mansikalle. Kasvihuoneissa erikoistomaattien tuotanto jatkoi kasvuaan. Puutarhatuotantoa oli noin 3 600 yrityksessä 17 700 avomaahehtaarin ja 400 kasvihuonehehtaarin alalla.

Parin huonomman vuoden jälkeen kesä 2016 kasvatti hyvän avomaavihannessadon. Kokonaistuotanto oli 174 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 73 miljoonaa kiloa. Avomaavihannestuotanto on keskittynyt Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan, joiden alueilla tuotettiin 60 prosenttia Suomen avomaavihanneksista.

Omenasta on jo useamman vuoden ajan odotettu ennätyssatoa, sillä tarhoja on uudistettu ja viljelytekniikkaa kehitetty. Viime kesänä pölytys- ja kasvuolosuhteet olivat otolliset ja satoa saatiinkin uusi ennätys, 6,5 miljoonaa kiloa. Valtaosa tuotannosta tulee ilmastollisesti otolliselta Ahvenanmaalta.

Myös vadelmasta saatiin ennätyssato, 1,3 miljoonaa kiloa. Sen sijaan mansikan satotaso jäi tavanomaista alemmaksi varsinkin Itä-Suomessa, jossa vähäluminen talvi aiheutti talvituhoja. Mansikan sato jäikin 12 miljoonaa kiloon. Marjojen kokonaistuotanto oli 15 miljoonaa kiloa.

Marjojen tunneliviljelyn pinta-ala kasvoi 26 hehtaariin, josta 16 hehtaaria oli vadelmaa ja kymmenen hehtaaria mansikkaa.

Tomaattia tuotettiin viime vuonna 41 miljoonaa kiloa, josta erikoistomaattien osuus oli yli neljä miljoonaa kiloa, 11 prosenttia kokonaistuotannosta. Kasvihuonekurkkua tuotettiin markkinoille 39 miljoonaa kiloa ja ruukkuvihanneksia 84 miljoonaa ruukkua.

Yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että tomaatin ja kurkun tuotanto on vahvasti keskittynyt Pohjanmaan ELY-keskuksen ja erityisesti Närpiön seudulle. Tuotannosta noin 70 prosenttia tulee tuolta seudulta.

Kaiken kaikkiaan vihanneksia viljeltiin kasvihuoneissa 219 hehtaarin alalla, josta osa oli avomaavihannesten varhaisviljelyä.

Lähde: Luke

Kommentit

Samankaltaista sisältöä