Olet täällä

Ruista hyvin kylvössä

Syysviljojen kylvöalojen osalta saatiin mielenkiintoista tietoa joulukuun alkupuolella, kun Tike julkaisi ennakollinen syyskylvöala –tilaston. Syysrukiin kylvöala nousi tilaston mukaan 36 800 hehtaariin, joka on suurin rukiin kylvöala vuoden 2000 jälkeen. Mikäli suuria talvituhoja ei ilmene ja keskisadosta tulee hyvä, voidaan tulevana satokautena saavuttaa taso, joka riittää kattamaan rukiin käyttötason Suomessa. Mutta se toki nähdään vasta kun jyvät on laarissa.

Ruisala nousuun yhteistyöllä

Fazer Mylly on ollut aktiivisesti mukana Pro Ruis Ry:n toiminnassa ja tavoittelemassa pitkäjänteisesti rukiin kylvöalan nousuun saamista yhdessä viljelijöiden ja muiden alan toimijoiden kanssa. Tänäkin vuonna Fazer Mylly on osallistunut mm. Pro Ruis ry:n pellonpiennartilaisuuksiin, joissa rukiin viljelyn asiantuntijat ovat kertoneet omia neuvojaan sekä viljelijät ovat päässeet jakamaan kokemuksiaan ja vinkkejään.

Osallistuessamme viljelijäseminaareihin, pellonpiennartilaisuuksiin, maatalousmessuille ja moniin muihin viljelijätilaisuuksiin ja -tapahtumiin, on ollut mielenkiintoista päästä keskustelemaan viljelijöiden kanssa rukiin viljelystä sekä sen eduista ja haasteista. Uusia satoisampia ja laadukkaita lajikkeita on tullut viime vuosina markkinoille, sekä viljelijöiden panostus viljelyyn ovat tuoneet positiivista suuntaa rukiin viljelyalan kehitykselle.

On todella hienoa, että viljelijät ovat selkeästi ottaneet rukiin jälleen yhdeksi vaihtoehdoksi viljelyvalikoimaansa. Juuri nyt katseemme on keskittynyt talvehtimassa olevaan satoon, mutta toki katsetta täytyy suunnata aikanaan myös tulevaisuuteen, sillä jatkossakin ruisala pitäisi saada pysymään nykyisellä tasolla. Myös kevään kylvösuunnitelmissa on hyvä ottaa huomioon tulevan syksyn rukiin kylvöt niin esikasvien kuin lohkojenkin valinnan suhteen. Alkukeväästä avaamme satokauden 2016 rukiin sopimusten teon, seuraa nettisivujamme www.fazermylly.fi

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja menestystä vuodelle 2015!

Kommentit