Olet täällä

Hivenaineista terveyttä ja pitkää ikää

Hivenaineet kontrolloivat useita elimistön toimintoja, jotka vaikuttavat mm. energian hyväksikäyttöön, terveyteen ja vastustuskykyyn. Kuitenkin esimerkiksi sikojen hivenainesuositukset ovat pysyneet muuttumattomina viimeiset 50 vuotta, vaikka eläinaines on harpannut huikeasti eteenpäin samalla aikavälillä. Pahnuekoko ja kasvunopeus ovat aivan eri tasolla kuin puoli vuosisataa sitten.

Kentuckyn yliopiston professori Merlin Lindemannin mukaan hivenainelisän vaikutuksen näkee selvimmin nostamalla hivenainetasoa nopeasti kasvavien pikkupossujen rehussa tai emakoilla. Hänen mukaansa jopa porsaskuolleisuutta voidaan vähentää huolehtimalla emakon kunnollisesta hivenaineiden saannista.  Erityisesti tämän vaikutuksen näkee vanhemmilla, jo useamman kerran poikineilla emakoilla.

Emakko purkaa hivenaineita ja kivennäisiä luustostaan, jos ei saa näitä riittävästi rehustuksesta. Jokaisen porsimiskerran jälkeen tämä luuston demineralisaatio kiihtyy. Optimoimalla emakon hivenaineiden saanti, voidaan estää demineralisaatiota ja saada myöhemmillä porsimiskerroilla jopa yksi vieroitettava porsas lisää. Riittävä hivenaineiden saanti näkyy myös porsaiden syntymäpainossa, joka on suoraan verrannollinen porsaan kasvuvauhtiin.

Hivenaineiden määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, sillä hivenainelähteiden välillä on ero imeytyvyydessä ja hivenaineiden saannin on oltava tasapainossa keskenään. Parhaat tulokset on saatu käyttämällä orgaanisia hivenainelähteitä eli kelaatteja

Kommentit