Olet täällä

Eettinen säilörehu

Ihmisten ruoankulutuksessa puhutaan paljon eettisyydestä sekä jaetaan esimerkkejä hyvistä ja huonoista ruoan valmistajista ja myyjistä. Kotieläintuotannon puolella on keskusteltu tuotantoeläinten olosuhteista ja eettisyydestä ylipäätään. Lisää löylyä keskusteluun on tuonut mahdollinen parsinavettakielto, joka jakaa mielipiteitä myös viljelijöiden keskuudessa. Suomen taloudessa elämme tiukkoja aikoja ja pian valittavat uudet kansanedustajat lupaavat asioiden parantamiseksi monenmoisia lääkkeitä.

  • Mikä on eettistä, kansantaloudellisesti järkevää sekä kustannustehokasta? -

Maidon hinnan jyrkkä tippuminen ja lihan hinnan matala taso ajoivat viljelijät hakemaan säästöjä mitä moninaisimmista asioista. Osa toimenpiteistä on onnistunut, mutta mukaan on mahtunut myös useita tuotantoa jarruttavia päätöksiä. Säästetty euro ei ole ollut läheskään aina tienattu euro. Erään torniolaisen menestyneen viljelijän sanoin: ”Huonoina aikoina ei yksinkertaisesti ole varaa tehdä huonoa.”

AIV-tuotteilla on säilötty 90 % niistä rehuista, jotka ovat saaneet arvosanan ”erinomainen 9/10” ja ovat olleet kuiva-aineeltaan 30 % tai alle. Arvosana merkitsee suoraa palautetta säilönnän onnistumisesta sekä ennustetta siitä, miten taloudellisesti ruokintaa on mahdollisuus toteuttaa. Erinomaisella rehulla on mahdollisuudet erinomaiseen tulokseen, kun taas heikolla arvosanalla on riskinä katekertymän lasku. Riskinotto kuuluu kyllä yritystoimintaan, mutta kannattaako ottaa riskiä asiassa, jossa ”häviämisen” todennäköisyys on todella korkea?

A.I. Virtanen sai rehunsäilöntään liittyvästä keksinnöstään kemian alan Nobelin palkinnon tasan 70 vuotta sitten. Myöhemmin AIV-tuotteet ovat saaneet Avainlippu-tunnuksen, joka on osoitus tuotteiden kotimaisuusasteesta. Kun hyödynnämme oman maan sisällä osaamistamme ja ostamme kotimaista, samalla saamme talouden rattaat pyörimään.

On eettistä syöttää eläimille kotimaisilla AIV-tuotteilla säilöttyjä rehuja ilman hiiva-, home- ja muita toksiinilisiä. Lisäksi se pitää talouden rattaat liikkeessä, kun eurot jäävät pyörimään maamme rajojen sisään. Kaiken huipuksi onnistuneella säilönnällä voit lihottaa tilipussiasi ja varmistaa kannattavan tuotannon.

Oikein hyvää kasvukauden odotusta ja hyvin säilyviä satoja!

P.S. Jos haluat tukea 4H-nuorten toimintaa ja siivota pihapiiriä, voit palauttaa vanhat AIV-astiat kierrätykseen ja saada niistä pantin takaisin. Samalla työllistät paikallisia nuoria. Työtä nuorille, rahaa Sinulle – mikä onkaan sen parempaa! Lisätietoa, aikataulut sekä keräyspaikkakunnat osoitteesta www.4h.fi/AIV.

Kommentit