Marjo Marttila
13.04.15

Toiselta kantilta katsottuna

Vaalitaisto käy kuumana, mutta harmittaa, että loka kaatui tällä kertaa suomalaisen maatilayrittämisen niskaan.

Vaalitaisto käy kuumana, mutta harmittaa, että loka kaatui tällä kertaa suomalaisen maatilayrittämisen niskaan. Mitäköhän miettii keskiverto kansalainen tekstistä: ”Altian Koskenkorvan-tislaamo on rahasampo MTK:laisille rehuohran viljelijöille” tai ”Poliittisen junttauksen vuoksi Altia joutuu käyttämään MTK:n viljeliöjiden ohraa”? Nämä ovat lainauksia Iltalehden uutisoinnista, eivätkä suinkaan kuvasta Altian näkemyksiä asiasta.

Yleinen mielipide ja käsitys muodostuu monen tekijän summana, eikä tällainen ainakaan ole lisäämässä positiivisuutta millään tavalla. Kaiken kommentoinnin ja kritiikin keskellä tulee muistaa, että maatilayrittäjät –ne MTK:n viljelijät – tuottavat ruokaa meille suomalaisille sekä vientituotteiksi. Koko ruokatuotannon ketju on osa teollista tuotantoa, työpaikkoja ja hyvinvointivaltion pyörittämistä.

Pidetään yhdessä meteliä myös tästä näkökulmasta – muut eivät sitä puolestamme tee!

Loppukommentti:

Altian viljanhankinta perustuu edelleen kotimaisen ohran käyttöön ja sopimusviljelyyn. Tulevan kesän viljelysopimuksilla varmistetaan suomalaisen ohran riittävyyttä Koskenkorvan tehtaalle taas elokuulle 2016 saakka. Maailmanmarkkinoiden välittämän hintaindikaation perusteella voidaan tehdä sitovia toimitussopimuksia tiettyyn tonnihintaan. Se on hintariskiltä suojautumista, mutta määrällisesti vielä kovin pienessä roolissa viljeliöjiden keskuudessa tehtävistä sopimuksista. Iltalehden toimittaja ei ole alun perin ollut yhteydessä eikä haastatellut Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilää. Iltalehden perjantaisen uutisoinnin jälkeen hän kuitenkin toteaa näin:

”Altia on ylpeä kotimaisten raaka-aineiden käytöstä ja haluamme ostaa tuotantoomme kotimaista viljaa. Samaan aikaan raaka-aineiden hinnan vaihtelu on yritykselle haasteellista. Suojautuminen yllättäviltä hinnanvaihteluilta erilaisin keinoin kuuluu normaaliin liiketoimintaan”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Tennilä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja