Anna Perttu
05.05.15

Pieni siemen, suuri tehtävä

On kevät ja kylvöjen aika. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkeimmillaan ja siemeneen, joka peltoon kylvetään, on ladattu paljon odotuksia.

On kevät ja kylvöjen aika. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkeimmillaan ja siemeneen, joka peltoon kylvetään, on ladattu paljon odotuksia. Siihen on ladattu myös paljon muuta. Koko kasvin perimä. Eli geenit, jotka määrittelevät sen, miltä siemenestä versova kasvi näyttää, miten paljon ja minkä laatuista satoa se voi tuottaa tai miten se kestää kasvitauteja. Esimerkiksi ohralla on enemmän geenejä kuin ihmisellä. Ohran jyvän sisältämät 30 000 geeniä vaikuttavat yhdessä ympäristötekijöiden kanssa siihen, mitä siemenestä kasvaa. Kasvinjalostaja hyödyntää työssään tätä tietoa, ja pyrkii löytämään mahdollisimmat hyvät geeniyhdistelmät, huippulajikkeet.

Näitä huippulajikkeita metsästetään kesän aikana kenttäkokeissa. Vaikka biotekniikalla ja koko ajan lisääntyvällä geenitason tiedolla lajikkeiden ominaisuuksia voidaan selvittää nykyään yhä nopeammin ja tarkemmin laboratorio-oloissa, ei kenttäkokeiden merkitys vähene. Tulevat lajikkeet on testattava erilaisilla alueilla ja erilaisina vuosina, jotta lajike voidaan tuoda markkinoille sillä lupauksella, jonka me Borealilla haluamme viljelijöille antaa: lajikkeemme menestyvät oloissamme ja ne ovat viljelijää varten valmiiksi testattuja.

Sanotaan, että kevät keikkuen tulevi, ja niin se tänäkin vuonna näyttää tekevän. Borealillakin odotetaan jo kuumeisesti, että kylvöt pääsevät kunnolla alkuun. Kaikki on valmiina; kokeet on suunniteltu huolella, siemenet kunnostettu ja punnittu jokaista koeruutua varten, koneet huollettu ja koekentät mitattu.

Jalostajien työn tärkeä vaihe – uusien lajikekandidaattien havainnointi ja valintojen teko alkaa toden teolla keskikesän vaiheilla. Kesän aikana Borealin noin 40 000 koeruutua eri puolilla Suomea ovat tarkassa syynissä. Tulevasta kasvukaudesta emme vielä tiedä, mutta se on varmaa, että saappaat tulevat koekentillä astellessa kulumaan, ja kilometrejä kertyy, kun jalostajamme havainnoivat ja valitsevat parhaita lajikkeita pohjoisiin oloihimme tulevia vuosia varten.

Suotuisia kylvökelejä toivottaen!


Tänäkin kesänä Borealin noin 40 000 koeruutua eri puolilla Suomea ovat jalostajien tarkassa syynissä. Tavoitteena on valita parhaat lajikkeet tuleville vuosille.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja