Katja Hämäläinen
14.08.15

Rapsi-olympialaisissa Kanadassa

Kanadassa heinäkuussa järjestetty kansainvälinen rapsikonferenssi keräsi yhteen lähes tuhat rapsin ja rypsin parissa työskentelevää asiantuntijaa.

Kanadassa heinäkuussa järjestetty kansainvälinen rapsikonferenssi keräsi yhteen lähes tuhat rapsin ja rypsin parissa työskentelevää asiantuntijaa. Tämä neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma, ”rapsi-olympialaiset”, tarjosi oivan mahdollisuuden päivittää uusimmat tutkimustulokset ja samalla tutustua Kanadan öljykasviviljelyyn.

Kun Suomessa on eletty poikkeuksellisen kylmää ja märkää kasvukautta, on samaan aikaan suuressa osassa Kanadaa kärsitty ennätyksellisestä kuivuudesta. Tilastojen mukaan Kanadan preeriaa vaivannut kevätkuivuus oli pahin 65 vuoteen. Kuivuudesta johtuen myös metsäpalot lisääntyivät ja palot alkoivat kuluvana kesänä poikkeuksellisen aikaisin. Myös rapsikonferenssin järjestäjäkaupunki Saskatoon täyttyi ajoittain sankasta savusta, jolloin käryä karkuun oli paettava luentosaliin.

Sään ääri-ilmiöt puhuttivat myös konferenssissa. Ilmastonmuutoksen tutkiminen ja siihen varautuminen on jo pitkään ollut kasvinjalostajien ja tutkijoiden tavoitteena. Kuivuuden ennustetaan lisääntyvän maailmalla ilmastonmuutoksen seurauksena, minkä vuoksi kuivuudenkestävien kasvilajikkeiden jalostaminen on ensisijaisen tärkeää. Maailman viljely pinta-ala ei tule juurikaan lisääntymään, mistä johtuen yhä kasvava väestö on ruokittava nykyisellä pinta-alalla. Tarvitaan siis uusia keinoja satojen kasvattamiseen, ja siinä kasvinjalostuksella on iso rooli.

Tulevaisuudessa rapsisatoja voidaan kasvattaa mm. kasvin veden- ja typenkäytön tehokkuutta lisäämällä sekä hyödyntämällä jalostuksessa rapsin sukulaislajien tarjoamaa perinnöllistä vaihtelua. Biomassaa voidaan kasvattaa tehostamalla fotosynteesiä eli hyödyntämällä auringon säteilyä. Myös yhä kasvava rapsin geenitieto ja geenitekniikan sovellutukset tarjoavat mahdollisuuksia satojen kasvattamiseen. Suomalaisena rypsinjalostajana oli hieno huomata, että olemme vahvasti kehityksessä mukana. Rypsisatoihin onkin odotettavissa parannuksia tulevina vuosina uusien lajikkeiden myötä.

Rapsia viljellään Kanadassa miljoonia hehtaareja vuosittain. Rapsialat ovat kasvaneet viime vuosikymmenen aikana merkittävästi, mikä on johtanut paikoin hyvinkin lyhyeen viljelykiertoon. Kasvitautien leviämisen estämiseksi ponnistellaan myös viranomaisvoimin. Viljelijöille järjestetään koulutuksia kasvitautien tunnistamiseen ja heidän pelloilta otetaan maanäytteitä tautien havaitsemiseksi. Kanadassa rapsi on taloudellisesti hyvin merkittävä kasvi ja siksi sen eteen tehdään paljon työtä monien eri tahojen voimin.

On positiivista, että myös Suomessa alan toimijat ovat lähteneet edistämään rypsin ja rapsin viljelyä. Yhteistyötä tarvitaan parhaiden viljelykäytäntöjen löytämiseksi ja viljelyalan kasvattamiseksi. Me Borealilla kannamme kortemme kekoon lajikejalostuksen osalta. Öljykasveista kiinnostuneille suosittelen tutustumista rapsi.fi- sivustoon, jossa paljon ajankohtaista tietoa öljykasvien viljelystä Suomessa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja