Olet täällä

Prebiootit, probiootit ja LAKTA®-tuotteet

Prebiootit ja probiootit ovat maailmalla runsaasti käytettyjä aineita sikojen ruokinnassa. Arvattavasti monilla tiloilla ei ole selvää tietoa siitä, mitä nämä termit tarkoittavat ja miten ne eroavat toisistaan.

Prebiooteiksi luokitellaan sellaiset rehun sisältämät tai siihen lisätyt komponentit, jotka eivät imeydy porsaan tai sian ruoansulatuksessa, mutta jotka stimuloivat suolen omaa bakteerikasvustoa. Esimerkkejä prebiooteista ovat tyypillisesti erilaiset hiilihydraatit kuten inuliini, laktuloosi, raffinoosi sekä fruktoosi-, galaktoosi- ja mannaanioligosakkariidit.

Probiootit puolestaan ovat rehun sisältämiä eläviä mikro-organismeja, pääsääntöisesti maitohappobakteereita, mutta myös eräät hiivalajit kuuluvat tähän ryhmään. Koska probiootit ovat useimmiten maitohappobakteereita, ne tukevat suolen omaa maitohappobakteerikantaa ja tämän on voitu osoittaa vaikuttavan myönteisesti moniin porsaiden ja lihasikojen terveys- ja kasvutekijöihin. Kirjallisuudessa mainitaan esimerkkeinä muun muassa vieroitettujen porsaiden tasaisempi painojakauma ( siis ”tasaisesti” terveitä), alhaisempi kuolleisuus, vähäisempi ripulointiherkkyys, kiinteämpi uloste ja tehostunut päiväkasvu.

Kirjallisuudessa esitetyt arviot prebioottien ja probioottien hyödyllisyydestä kallistuvat probioottien hyväksi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että probiootit ovat eläviä mikrobeja ja siten heti hyödyllinen lisä eläimen suolessa. Prebiootit puolestaan ovat aineita, joilla pyritään stimuloimaan suolessa jo olevaa mikrobikantaa kasvamaan. Näin ollen on ymmärrettävää, että mikäli liemirehun sisältämään maitohappobakteeripopulaation määrään voidaan vaikuttaa ennen ruokintaa, niin silloin vaikutetaan liemirehun probioottiominaisuuksiin ja sitä kautta edullisesti eläimiin.

Finlactic Oy:n LAKTA®-tuotteet todistettavasti ylläpitävät ja jopa vahvistavat liemirehun maitohappobakteerikantaa. Tervetuloa tutustumaan  LAKTA®-sarjan tuotteisiin KoneAgriaan Tampereelle osastolle B400.

Kommentit