Maarit Viljakainen
29.09.15

Miten meni säilörehunteko noin omasta mielestä?

Säilörehuntekijät saattoivat saada harmaita hiuksia kuluneen kesän aikana, sillä rehuntekokelit olivat paikoin erittäin haasteelliset runsaiden sateiden takia. Alkukesän poutajaksot olivat paikoitellen lyhyet ja runsas vesisade pehmensi nurmilohkot vaikeuttaen rehuntekoa.

Säilörehuntekijät saattoivat saada harmaita hiuksia kuluneen kesän aikana, sillä rehuntekokelit olivat paikoin erittäin haasteelliset runsaiden sateiden takia. Alkukesän poutajaksot olivat paikoitellen lyhyet ja runsas vesisade pehmensi nurmilohkot vaikeuttaen rehuntekoa. Toisaalta kylmän sään takia nurmet kasvoivat hitaasti eikä nurmi ennättänyt vanhentua. Loppukesän riesana puolestaan saattoi olla kuivuus, mikä hidasti nurmien jälkikasvua. Myös kuivaheinän korjuu kangerteli koko maassa sateiden takia, joten osa sadosta jouduttiin korjaamaan säilöheinäksi. Kaiken kaikkiaan säilörehun satotaso oli tänä vuonna määrällisesti hyvä Etelä-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puolestaan tyydyttävä.

Korjuuolosuhteisiin emme voi valitettavasti vaikuttaa, mutta onnistuneen säilörehusadon takaamiseksi kaikki rehunteon työvaiheet olisi tehtävä huolellisesti eikä mitään työvaihetta voi toisella korvata eikä rehunsäilöntäainetta jättää käyttämättä. Määrällisestikään hyvä säilörehusato ei auta, jos sen säilönnällisestä laadusta ei huolehdita säilöntäaineen käytöllä. Säilöntälaatua kun ei voi korvata mitenkään. Täysin optimaalisissa korjuuolosuhteissa voidaan selvitä ilman rehunsäilöntäainetta, mutta silloinkin on vaarana se, että haitalliset mikrobit saavat varastoinnin aikana ylivallan. Säilöntäaineita käyttämällä voidaan myös ehkäistä rehun käymistappioita. Jos rehusatoon satsataan, miksi laiminlyödä varastointi?

Kulunut kesä osoitti, että rehunsäilöntäaineita tarvitaan erilaisiin korjuuolosuhteisiin ja erilaisille kuiva-ainepitoisuuksille: tuoreelle ja esikuivatulle säilörehulle ja säilöheinälle. Rehuntekijöille on tarjolla tällä hetkellä laaja valikoima erilaisia rehunsäilöntäaineita muurahaishappopohjaisista tuotteista säilöntäsuoloihin ja biologisiin tuotteisiin. Kunkin tuoteryhmän sisältä löytyy vaihtoehtoja erilaisille rehukasveille, kuiva-ainepitoisuuksille ja korjuukoneille ja -ketjuille. Säilöntäaineen valinnan taustalla voi vaikuttaa myös käyttäjäystävällisyys, hinta tai tuotteiden varastointiin liittyvät seikat. Jos säilöntäaineenvalinta tuottaa vaikeuksia laajan valikoiman takia tai jos tahtoo varautua erilaisiin korjuukeleihin, kompromissina voi ostaa kaksi tuotetta: toisen tuotteen optimikorjuuolosuhteisiin ja toisen huonompia korjuuolosuhteita varten. Säilöntäaineethan nimensä mukaisesti kyllä säilyvät!

Onnistuneita säilöntäaineiden ennakko-ostoja tälle syksylle!

Bernerin uuteen rehunsäilöntäainevalikoimaan voi tutustua Koneagria -messuilla Tampereella ja viljelijänberner.fi –osoitteessa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja