Markku Äijälä
02.12.15

Investointeja tulevaisuuteen

Kasvinjalostajalla pitää olla vahva kyky ennakoida tulevaa ja olla myös näkemys siitä millaisia lajikkeita viljelijät ja sadon käyttäjät jatkossa haluavat.

Kasvinjalostus on aina investointi tulevaisuuteen. Tänä vuonna tehdyt risteytykset tuottavat lajikkeita markkinoille 2020-luvun puolivälin jälkeen. Siksi kasvinjalostajalla pitää olla vahva kyky ennakoida tulevaa ja olla myös näkemys siitä millaisia lajikkeita viljelijät ja sadon käyttäjät jatkossa haluavat. Kehityksen kärjessä pysyäkseen kasvinjalostusyrityksen niin meillä kuin maailmalla pitää jalostusprosessiensa rinnalla kehittää jatkuvasti toimintaansa investoiden sekä osaamiseen että ”työkaluihin” eli jalostusaineistoihin ja -menetelmiin, uusiin teknologioihin sekä toimitiloihin ja laitteisiin.

Borealilla on menossa selvästi tavanomaisia korvausinvestointeja mittavampi investointiohjelma, jolla tehostamme toimintaamme ja vahvistamme suomalaisen kasvinjalostuksen kilpailukykyä. Kasvihuoneissa ja laboratorioissa toteutettavien lajikejalostuksen alkuvaiheiden merkitys on jatkuvasti kasvanut, mikä on lisännyt tuotekehityksen nopeutta ja parantanut kustannustehokkuutta. Tämän kapasiteetin lisäämiseksi ja kasvuolojen tarkentamiseksi Borealille on juuri valmistunut uusi, modernilla teknologialla varustettu kasvihuone. Investoinnissa huomioitiin jalostuksen erityisvaatimusten lisäksi ympäristönäkökohdat - muun muassa huoneen lämmitys hoidetaan pääosin ekologisella maalämmöllä.

Jalostusohjelmia kehitetään ja niiden toteutukseen investoidaan jatkuvasti. Merkittävimmät meneillään olevat kehitysohjelmat ovat genomisen valinnan käyttöönotto ohralla ja fusarium-sienten kestävyys kauralla. Genomisen valinnan avulla voidaan nopeuttaa jalostusaineiston geneettistä edistymistä erityisesti sellaisten ominaisuuksien osalta, joihin vaikuttaa monta geeniä. Yksinkertaistettuna tavoitteena on nopeuttaa ohran satoisuuskehitystä. Fusariumin kestävyyden avulla vähennetään hometoksiinien muodostumisen riskiä kauraan ja sen myötä vahvistetaan edelleen mahdollisuuksia käyttää ja viedä laadukasta kauraa sekä elintarvikkeeksi että rehuksi.

Jalostusaineiston luotettava valinta ja testaus viljelyoloissa ovat edelleen keskeinen osa lajikejalostusta. Kaikki Borealin lajikkeet käyvät läpi monivuotisen valintaprosessin suomalaisessa maaperässä ja kohtaavat laajan kirjon meille tyypillisiä sääolosuhteita. Tätä työtä varten olemme kuluneena vuonna ostaneet valtiolta lajikekoetoimintaan soveltuvia peltoja. Lisäksi Siemenkeskuksella on uusittu laitteistoja, joilla tehostetaan siemenkeskuksen toiminta ja varmistetaan kantasiemenerien laatu.

Mittavan investointiohjelmamme myötä vahvistamme ja tehostamme toimintaamme siten, että voimme luvata viljelijöille ja sadon käyttäjille pitkälle tulevaisuuteen yhä parempia, lisäarvoa tuottavia ja Suomen erityisiin oloihin sopivia lajikkeita.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja