Olet täällä

Maidon ureat alakantissa?

 

Maidon ureapitoisuuden tulisi olla vähintään 16-18 mg/100 ml. Silloin pötsimikrobeilla on käytettävissään riittävästi typpeä kuidun hajottamiseen ja mikrobivalkuaisen tuottamiseen. Urea-analyysin mittaepävarmuus on 3-4 yksikköä, joten yhdestä poikkeavasta tuloksesta ei kannata huolestua, ellei maitotuotos ole pudonnut. Pari kolme tankkimaitoanalyysiä varmistaa tuloksen.

Maidon ureaa säätelee pötsissä hajoava valkuainen, josta pääosa tulee säilörehusta. Jos urea alenee, säilörehun valkuaispitoisuus on todennäköisesti alentunut. Ruokinnan korjaaminen kannattaa aloittaa analysoimalla säilörehu.

Jos maidon urea on alhainen, sekä lehmällä että pötsimikrobeilla voi olla puutetta valkuaisesta. Lehmä tarvitsee maidontuotantoonsa hyvälaatuista, ohutsuolesta imeytyvää valkuaista, kuten rypsiä. Pötsimikrobit puolestaan tarvitsevat pötsissä hajoavaa valkuaista.

Rypsipohjainen valkuaistäydennysrehu, jossa on hieman ureaa, on hyvä ja edullinen ratkaisu säilörehun matalan valkuaisen täydentämiseen. Siinä maidontuotantoon tarvittava OIV tulee rypsistä, ja urea täydentää pötsin valkuaistasetta (PVT). PVT-vajeen täyttäminen tehostaa kuidun sulatusta pötsissä, lisää syöntiä ja nostaa maidon urean tavoitetasolle.

Jos kesän kylmyys, märkyys tai typen puute ovat rajoittaneet nurmen kasvua, säilörehun sokeripitoisuus voi olla korkea. Sokeri on nopeasti fermentoituvaa, ja suurina määrinä se lisää happaman pötsin riskiä ja sorkkaongelmia. Jos säilörehun kuitu on alhainen, yli 100 g/kg ka sokeripitoisuus on huomioitava ruokinnan suunnittelussa. Tänä vuonna on esiintynyt myös erittäin korkeita, yli 200 g/kg ka sokeritasoja, joilla lanta varmasti löystyy. Sokeria ei säilörehusta voida poistaa, mutta ruokintaa voidaan tasapainottaa lisäämällä kuidun saantia ja vähentämällä väkirehun tärkkelystä ja sokereita.

Säilörehusta saadaan paras hyöty irti, kun se täydennetään oikein. Analysoi ensin säilörehu ja valitse siihen sopiva täydennys asiantuntijamyyjän avulla. Jos vakiotuotteista ei löydy sitä oikeaa, ratkaisuna voi olla myös tilakohtaisesti suunniteltu Sopiva-rehu.

Partner: 

Kommentit