Marjo Marttila
22.01.16

Tärkkelysohran laatulisä oli alun perin 1 p/kg

Tärkkelysohran sopimusviljelyä 15 vuotta - tai vähän enemmänkin

Tärkkelysohran sopimusviljelyn 15 vuotta - ja vähän enemmänkin

Tyhjäilin vanhaa työhuonettani ja silmiini osui kopioitu lehtijuttu vuosien takaa. Eihän sitä voinut muuta kuin jäädä penkomaan koko arkistopinoa ja antaa kopioitujen lehtileikkeiden kuljettaa menneiden vuosien läpi. Samasta pinosta löytyivät omat esitelmäkalvoni tärkkelysohran sopimusviljelystä reilun kymmenen vuoden takaa. Tärkkelyslisä lanseerattiin sopimustuotantoon aikana, jolloin hintalisät ilmaistiin penneinä. Minä tulin mukaan viljakauppakuvioihin vuotena, jolloin rahayksikkömme oli vaihtunut vuoden alussa markasta euroon. Siksi ehkä muistan vieläkin silmissäni sen paperilapun, jonka tein itselleni pikaoppaaksi. ”Vanhat viljamiehet” kun puhuivat edelleen hinnoista ”penniä per kilo” ja minä käänsin ne itselleni euroa per tonni muotoon. No, pikkuhiljaa aloimme kaikki puhua yhteistä kieltä.

Lajikkeet ovat tuosta ajasta taatusti kehittyneet, mutta samalla on tärkkelysohran suosituslajikkeiden lista venähtänyt huomattavasti pidemmäksi. Sopimuslajikkeina olivat -90 luvun viimeisinä vuosina sellaiset lajikkeet kuin Botnia, Erkki, Arve, Saana, Pohto ja Loviisa. Erkki oli aivan uusi tulokas lajikeluetteloon vuonna 1998 ja jalostettu Borealilla silloisen Primalcon toiveita silmällä pitäen. Tärkkelysohrakokeita tehtiin Ylistarossa tutkimusaseman pelloilla jo silloin ja eri lajikkeiden tärkkelyspitoisuuksia analysoitiin sitten mm. Koskenkorvalla. Parhaimpaan tärkkelyslisäpitoisuuteen yltäneet sopimusviljat saivat lisähintaa pennin kilolta.

Sopimustuotanto aloiteltiin siis jo kesän 1998 sadolla pienissä määrin, mutta vasta kesän 2002 sadosta saatiin kasaan yli 20 miljoonan kilon sopimusmäärä, joka vastasi 13 % silloisesta kalenterivuoden käyttömäärästä. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin sopimustuotannolla varmistetaan noin 80 % arvioidusta käyttötarpeesta ja suosituslajikkeiden luettelossa on kolminkertainen määrä ohralajikkeita. Paras tärkkelyslisä on nykyään myöskin lähes kolminkertainen euromäärä tuohon alkuperäiseen pennihintaan verrattuna.

Nyt viisitoista vuotta myöhemmin Google vie minut Suomen Pankin sivuille ja sieltä Tilastokeskuksen laskuriin muuntamaan pennit euroiksi. Ei tarvita siis enää sitä paperille kirjoittamaani pikaopasta! Näin se nimittäin menee: 1 penni/kg = 10 mk/tonni = reaaliarvoltaan 2,24 €/tonni nykyrahassa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja