Olet täällä

Routa ajaa kalkkikaupoille – ja hyvä niin

En uskalla siteerata vanhaa suomalaista sanontaa aivan sellaisenaan ja todeta, että routa ajaisi porsaan kalkkikaupoille. Voitaisiin tulkita arveluttavan rankaksi asiakkaan nimittelyksi.

On selkeä fakta, että talvina, joina pakkanen paukkuu nurkissa ja maa ehtii vanhan ajan malliin routaantua kunnolla ennen lumen tuloa, innostutaan kalkkikaupoillekin herkemmin. Piristynyt kalkkikauppa on näissä oloissa tietysti luonnollista, sillä sujuuhan se levitystyökin routaantuneilla pelloilla varmemmin ja tiivistymisjälkien riski on minimaalinen. Kunnolla routaantunut maa kestää nykyään muodissa olevia tammikuisia vesisateitakin melko hyvin ja kantaapa umpijäätynyt sivutie sen painavan kalkkikuormankin huoletta perille asti.

On toivottavaa, että kuluva talvi soisi meille pitkän sesongin ja kalkkia saataisiin levittää rauhassa kaikille sitä kaipaaville. Viime vuonnahan neuvonnallisesta kalkitustarpeesta onnistuttiin tyydyttämään vain noin neljäsosa. Tällä menolla saadaan pitemmän päälle olla aidosti huolissaan peltojemme kasvukunnosta ja eritoten viimepäivinä esillä olleesta fosforitaloudesta. Rapakuntoisessa pellossa ei kasvien juuret toimi ja fosfori sitoutuu peltomaahan ja pahimmillaan huuhtoutuu vesistöihin. Tällöin ei kyetä hyödyntämään menneiden vuosikymmenten aikaansaannoksina mahdollisesti kertynyttä varastofosforia eikä liioin satokauden aikana annettua lannoitefosforia.

Asian korjaamiseksi tarvitaan toki muutakin kuin yksi hyvin routaantunut talvi tai otollinen syksy. Otetaan kalkitus mukaan viljelykiertoon ja kunnostetaan lohkot kierron mukaisesti ennen tilan vaateliamman kasvin kylvöä. Paukkupakkasia ja umpiroutaa ei välttämättä tarvita - kalkitusurakoitsijamme karauttavat pellolle aina, kun se isäntäväelle sopii!

Partner: 

Kommentit