Pasi Lähdetie
14.03.16

DigiDigi Talisaatio

Digitalisaatio on mullistanut monia toimialoja - myös maataloutta.

Digitalisaatio nousee hyvin usein esiin erilaisissa yhteyksissä monenmoisten ongelmien ratkaisijana. Meillä kaikilla on oma käsityksemme mitä digitalisaatio tarkoittaa. Itse asiassa hyvin vaikeaa löytää edes herra G:n hakukoneelta yksiselitteistä määritelmää digitalisaatiosta.

Minulle digitalisaatio tarkoittaa informaation purkamista nolliksi ja ykkösiksi eli biteiksi. Informaatio voidaan tallentaa, järjestellä uudelleen, suodattaa, yhdistää muuhun digitaaliseen muotoon tallennettuun tietoon eli monipuolisten tietokantojen ja järjestelmien tietojen hyödyntämisen kokonaisuutena. Jossain vaiheessa aletaankin puhua Megadatasta, kun eri tietolähteiden tietoa yhdistetään ja analysoidaan laajasti.

Digitalisaatio ei sinänsä ole mitään uutta. Aivan tietokoneiden alkutaipaleelta lähtien tietoa on kyetty hyödyntämään tehokkaammin kuin paperilla olevaa hajanaista tietoa. Tänä päivänä digitalisaatio on niin suuri osa ihmisten arkipäivää, että sitä ei erillisenä edes huomioida. Internet, älypuhelimet ja ns. pilvipalvelut ovat tuoneet sähköisesti toteuttavat palvelut kaikkien ulottuville.

Elintarvikeketjussa tavarantoimittaja ei saa tuotteitaan myyntiin, jollei niitä ole rekisteröity Sinfos-tuotetietopankkiin. Toimialan yhteisellä tietokannalla on saatu luotua yhdenmukainen tehokas tapa toimia, josta hyötyvät kaikki aina kuluttajia myöten. GS1 on maailmanlaajuinen standardi.

Suomen Viljava on viljaketjussa keskeisessä roolissa viljavirtojen liikkeessä. Viljan vastaanotto- ja lastaustapahtumia kertyy vuosittain kymmeniä tuhansia. Viljaa liikkuu Viljavan kautta kotimaassa sekä satamavarastoissa laivoja lastataan ja puretaan. Viljavan tapaisella elintarvikeketjussa toimivalla palveluyrityksellä informaation tehokas sähköinen hallinta eli digitalisaatio on äärimmäisen tärkeää. Asiakkaat edellyttävät, että heillä on ajantasaisesti saatavilla tieto omista viljan vastaanotto- ja lastaustapahtumistaan sekä varastoissa olevasta viljasta. Tiedon pitää kulkea nopeasti ja oltava helposti hyödynnettävissä.

Meillä Viljavassa digitalisaation mahdollistama kehitys nähdään erityisesti parempana asiakaspalveluna, mutta se tuo myös edellytykset parantaa Viljavan omaa tuottavuutta kaikilla toiminnan osa-alueilla. ”Mitä voit mitata, voidaan myös kehittää”. Monipuolinen eri tietokantojen ja -pankkien hyödyntämisellä kyetään mittaamaan ja analysoimaan toiminnan tehokkuutta ja tuottavuutta aivan uusilta näkökannoilta.

Digitalisaatio on mullistanut monia toimialoja. Pelikortteja jaetaan uudelleen mm. mediateollisuudessa. Digitalisaatiolla ei yksinään ratkaista asiakaspalvelu-, kannattavuus- tai tuottavuusongelmia, mutta se on erittäin hyvä apuväline.

Ihmiset edelleenkin tätä maailmaa pyörittävät.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja