Olet täällä

Paremmin kasvavassa viljassa vähemmän punahomeita

Viime vuoden sadossa ei esiintynyt Fusarium-sienten sisältämiä toksiineja kuten DON-toksiineja huomattavia määriä vaikka kasvukausi oli sateinen. Todennäköisimmin kuiva ja lämmin syksy pelasti paljon. Sen sijaan esimerkiksi vuonna 2012 esiintyi huomattavasti enemmän toksiineja mm. Bayerin omissa kokeissa. Tällöin alkukesä oli kuiva ja keskikesällä satoi jonkin verran. Voisi sanoa, että kaikki ennustukset toksiinien muodostumiselle menivät jopa väärin. Seisoessani kaurapellolla vesisateessa heinäkuussa mietin, että nyt voi tulla toksiineja kasvustoon. Eipä toksiineja esiintynyt kokeissa. Nämä kokemukset osoittavat kuinka vaikeaa on ennustaa niiden muodostumista.  

Entäpä jos viljelykasvi kärsii jostakin niin paljon, että fusarium-sienet pääsevät infektoimaan sen helpommin? Tämä ajatus heräsi, kun usean vuoden testaamisen jälkeen kuivan alkukevään ja huonon orastumisen jälkeen toksiineja oli paljon.  Kun taas vilja kasvoi hyvin, oli ongelmia vähemmän. Toki tämä ei liene niin yksinkertainen ilmiö. Yksittäinen, riittävän suuri sadekuuro tai sopivan pitkä sateinen jakso viljan kukinta-aikaan voi mahdollisesti myös laukaista toksiinien muodostumisen.  Joka tapauksessa kasvuston kasvukunnosta kannattaa huolehtia parhaan sadon ja alhaisen toksiinitason takia.

Viljan peittaamisella parannetaan mm. orastuvuutta ja parhailla valmisteilla juuristo kehittyy voimakkaammaksi. Samalla Fusarium-sienten aiheuttamaa tyvifusarioosia saadaan vähennettyä oleellisesti. Baytan Universal on parantanut orastuvuutta 15-20 %. Kuivana keväänä tästä on erityisesti etua. Siinä on hyvä lähtökohta paremmalle kasvustolle. Kukinnan alun aikaan tehdyillä tautiruiskutuksilla voidaan myös vähentää toksiinien muodostumista ja parantaa kasvuedellytyksiä kasvukauden loppua ajatellen.  Kukinnan aikana tehdyt tautiaineruiskutukset ovat varsin uusi juttu monelle. Kannattaa suhtautua asiaan kokeilevan avoimesti sillä toksiinien alentumisen lisäksi voivat hlp-paino ja sato olla yllättävän korkeita ruiskutetuilla lohkoilla!

Bayer järjestää yhteistyössä Yara Suomen kanssa Terve Kasvi-päivän Kotkaniemen koetilalla 11.8.2016. Tapahtumassa esitellään asioita, joilla voidaan parantaa viljelykasvin kasvukuntoa.

 

Kommentit