Olet täällä

Vielä on kesää - ja kasvukautta - jäljellä...

Tämän kevään kylvöt saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa ja vieläpä lähes samanaikaisesti suurimmassa osassa maata. Viime vuoteen verrattuna kasvustojen alkuunlähtö näytti todella lupaavalta. Alkukesän kuivuus on paikoitellen kellastuttanut oraita ja onpa pakkasvaurioitakin nähty. Tätä kirjoitettaessa kasvustojen tilanne on kuitenkin edelleenkin kohtuullisen hyvä.

Viime talvena puhuttiin paljon fosforista: onko sitä pelloissa liikaa vai liian vähän, tarvitaanko fosforilannoitusta lainkaan, paljonko sitä valuu Itämereen jne. Lannoitefosforin käyttö on kuitenkin pudonnut noin kolmasosaan huippuvuosista ja viljavuusnäytteistä jo yli puolet saa punaisen fosforileiman eli fosforitila on huono, huononlainen tai välttävä. Lannoituksestakaan ei tietysti saa tinkiä mutta tilanteessa auttaa myös kalkitus. Kivennäismailla tonni kalkkia liuottaa maasta kasvien käyttöön 10 kiloa fosforia kymmenen vuoden aikana. Normaali 5 tn/ha –kalkitusannos antaa siis tuolla ajanjaksolla 50 kiloa fosforia, mikä riittää ohralle kolmen vuoden ja nurmelle kahden vuoden satoon.

Me kalkkikauppiaat puhumme paljon säästä. Vaikka maanparannuskalkin menekkiin vaikuttavat monet muutkin tekijät, viime kädessä itse kalkinlevityksen onnistuminen on kiinni keleistä. Talvella routaa ja sopivasti lunta, keväällä suotuisa kylvösää ja syksyllä aikainen puinti eikä liikaa sadetta. Kaksi ensimmäistä eli hyvä talvi ja kevät ovat tänä vuonna toteutuneet. Täytyy uskoa, että vanha sananlasku ”ei kahta ilman kolmatta” toteutuu tässä asiassa. Kasvukauden etenemisen puolesta siihen ainakin on hyvät mahdollisuudet.

Happamuutta vastaan!

Partner: 

Kommentit