Olet täällä

Jos haluat onnistua rehunsäilönnässä

Joku viisas on sanonut, ettei pitäisi kadehtia, koska emme tiedä minkä hinnan toinen on maksanut asiasta, josta kadehdimme. Maanviljelijän kohdalla se hinta koostuu ainakin kovasta työstä, sääolosuhteiden asettamista rajoista, joustamattomista aikatauluista ja epävarmuudessa elämisestä, koska on paljon asioita, jotka voivat mennä pieleen pystymättä itse vaikuttamaan niiden kulkuun. Mutta sitten on myös asioita, joihin voidaan vaikuttaa. Rehunteossa yksi tällainen on säilöntäaineen valinta ja oikeanlainen käyttö. 

Älä heitä työtäsi hukkaan

Suomen ilmaston ja sään takia säilörehunteko on haastavampaa, koska nurmikasvien sokeripitoisuus on matala ja sääolosuhteet vaihtelevat. On siis tärkeää huomioida olosuhteiden asettamat vaatimukset ja muistaa, että AIV-tuotteilla saadaan pH laskemaan nopeasti optimitasolle estäen monien haitallisten mikrobien toimintaa sokereita säästäen.

Säilöntäaineella viimeistellään onnistumiseen vaikuttavat työvaiheet kuten esikuivaus, tiivistys ja huolellinen säilön sulkeminen, unohtamatta muita työllisiä ja rahallisia panostuksia, jotka on tehty jo ennen korjuuvaihetta. AIV-tuotteilla varmennat, että nuo panostukset eivät ole olleet turhia. Sen lisäksi, että säilöntäainevalinnalla eliminoidaan epäonnistumista ja sen myötä hävikin ja ylimääräisen työn määrää, parannetaan myös tuotantopotentiaalia. AIV.fi-sivuilta löytyvällä Tuottolaskurilla voi tarkastella mitä lisäkate on sinun tilallasi. 

Annostelulla on merkitystä

Jos tavoitteena on säilönnän onnistuminen ja maittavan rehun aikaansaaminen, suosittelisin unohtamaan annostelutasolla leikkimisen. Ohjeistuksen mukaisella säilöntäaineen annostelulla varmistetaan, että muurahaishappoa on rehussa riittävästi rajoitetun käymisen turvaamiseksi.

Pienempi annostelu + sokerien (esim. laktoosin) lisäämiskombinaatiolla ei myöskään korvata riittävän annostelun aikaansaamaa rajoitettua käymistä, vaikka jotkut niin tykkäävätkin väittää. Lisätyillä sokereilla ei ole merkitystä maitohappobakteerien kehittymisen nopeuttamisessa, sillä niiden vaikutus on olematon rinnastettuna muurahaishapon käytön aikaansaamaan sokerien hyödyntämiseen.

Lisättäessä rehuun muurahaishappoa soluseinämät alkavat rikkoontua ja solujen sisällä olevat sokerit vapautuvat maitohappobakteerien käyttöön = sokerilisille ei yksinkertaisesti ole tarvetta. Mutta voi niitä toki käyttää, jos se on kivaa.

Tieto lisää tuloksia

On hyvä tiedostaa, mikä merkitys eri ainesosilla ja niiden osuuksilla on säilöntäaineessa. Esimerkiksi mitä kuivempana rehua tehdään, sitä suuremmalla syyllä tulisi tiedostaa propionihapon merkitys hiivojen ja homeiden muodostumista rajoittavana tekijänä. Ja mitä sitten tällä kirjoituksella halusin sanoa, on että varmistetaan hyvä säilörehun laatu, tiedostetaan olennaiset asiat ja panostetaan niihin, vaaditaan oikeellista tietoa, ei anneta panostetun työmäärän lipua hukkaan.

Jos tuntuu, että hukut tieto/väittämätulvaan, voit kääntyä vaikkapa AIV-neuvonnan puoleen. Toivotan voimia vaativaan rehuntekourakkaan, jonka lopputuloksesta nautitaan tai kärsitään tuleva ruokintakausi. Nautitaan kesästä itselle sopivalla tavalla!
 

Kommentit