Marjo Marttila
15.08.16

Anna maalle, kyllä maa antaa takaisin (Kongolainen sananlasku)

Ajelin Pohjanmaan Peltopäivien jälkeen aamuauringossa Koskenkorvaa kohti ja odottelin aamu-uutisia alkavaksi radiosta. Tuo otsikossa oleva sananlasku luettiin Päivän mietelauseena ja se tuntui osuvalta. Muutamaa päivää aikaisemmin niin moni viljelijä oli ihastellut meidän upeassa kasvussa olevia tärkkelysohran esittelyruutuja Ylistarossa.

Ajelin Pohjanmaan Peltopäivien jälkeen aamuauringossa Koskenkorvaa kohti ja odottelin aamu-uutisia alkavaksi radiosta. Tuo otsikossa oleva sananlasku luettiin Päivän mietelauseena ja se tuntui osuvalta. Muutamaa päivää aikaisemmin niin moni viljelijä oli ihastellut meidän upeassa kasvussa olevia tärkkelysohran esittelyruutuja Ylistarossa. Komeassa kasvussa olleet tuhkalannoituskokeen esittelyruudut olivat saaneet biovoimalaitoksen tuhkan lisäksi typpilannoituksen tasolla 139 kg/hehtaari sekä tietenkin asiaan kuuluvat kasvinsuojelutoimenpiteet. Maa oli saanut ravinteita ja ohra kasvoi komeasti.

Esittelyruutuja oli Pohjanmaan Peltopäivässä kolme rinnakkain ja tarkoituksena oli seurata Koskenkorvan tehtaan biovoimalaitoksen tuhkan lannoitusvaikutusta verrattuna pelkästään teolliseen lannoitteiseen. Tuhka sisältää analyysien perusteella mm. kahta pääravinnetta - fosforia ja kaliumia runsaasti. Kahteen ruutuun oli levitetty siis biovoimalaitoksen tuhkaa ja lisäksi typpilannoitteeksi YaraBelaa. Kolmas ruutu oli lannoitettu pelkästään teollisella lannoitteella. Satotasotavoitteeksi oli asetettu 6500 kg ja sen mukaan ruudut olivat saaneet typpilannoitusta 139 kg/ha.

Ihastelimme komeasti kasvavaa Ragna-ohraa useamman viljelijän kanssa, ruutujen kesken ei varsinaisia eroja ollut havaittavissa. Tuollainen lannoitustaso on käytännön peltoviljelyssä toki mahdollista vasta, kun kyseiseen satotasoon on perustellut mahdollisuudet. Näiden esittelyruutujen sato korjataan koelohkopuimurilla ja analysoidaan ruutukohtaisesti. Silloin nähdään siis tarkemmin, saavutettiinko tavoiteltu satotaso ja eroavatko satotulokset ruutujen välillä. Jäämme mielenkiinnolla odottaman niitä.

Mutta vielä siihen radiokuunnelmaan. Otsikon mietelause oli teoksesta Maailman sananlaskuviisaus. Samassa yhteydessä kuulin monta muutakin hienoa sanalaskua kertoen maasta ja maanviljelystä. Maan tärkeys jokapäiväisen leipämme lähteenä oli kirvoittanut esiin monia hienoja sananparsia eri puolilla maailmaa. Ehkäpä joskus etsin käsiini tuon teoksen.

Nyt ensiksi toivon kuitenkin pitkään jatkuneiden sateiden taukoamista, että te viljelijät pääsisitte viljelemäänne satoa korjaamaan.

Radiokuunnelman pääset kuuntelemaan netissä tästä (Tallenteen lähde: Yle Areena-palvelu)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja