Jukka Hollo
23.08.16

Satoisuuden inflaatio

Hehtaarituottojen parantaminen on avain menestymiseen tulevaisuudessa. Satoisat lajikkeet ja hyvä kylvösiemen ovat keskeisiä tekijöitä hehtaarituottojen lisäämisessä

Hehtaarituottojen parantaminen on avain menestymiseen tulevaisuudessa. Satoisat lajikkeet ja hyvä kylvösiemen ovat keskeisiä tekijöitä hehtaarituottojen lisäämisessä. Tavoite on selvä mutta kuitenkin usein lajikevalinnat eivät osu oikein. Yksi syy on sanan ”satoisuus” inflaatio.

Jos lukee lajikekuvauksia tai -esitteitä voi huomata yllättäen, että lähes kaikki lajikkeet ovat satoisia. Käytetäänkö siis sanaa satoisuus väärin? Tavallaan, koska satoisuus on keskeinen tekijä viljelijän lajikevalinnassa ja sana on tämän vuoksi syytä ujuttaa lajikekuvauksiin ja markkinointiviesteihin. Mutta toisaalta satoisuus sanan käyttäjät suojautuvat sillä, että jokainen lajike on satoisa suhteessa johonkin eli valitsemalla mittarin oikein voi lähes puhtaalla omallatunnolla käyttää satoisisuus sanaa jokaiselle lajikkeelle.

Mitä sitten on oikea satoisuus? Se on ensinnäkin sitä, että virallisissa lajikekokeissa sato on paras tai lajikkeen sato on samaa tasoa parhaimpien kanssa. Tämän sinänsä yksikertaisen asian tarkistaminen käytännössä ei aina ole helppoa. Virallisten lajikekokeiden yhteenvedossa

on esimerkiksi ohralajikkeita ja linjoja viidellä sivulla, yhteensä 88 kappaletta melko satunnaisessa järjestyksessä. Satotuloksia voi tarkastella viljelyvyöhykkeittäin, maalajeittain, koepaikoittain. Lajikekokeiden yhteenvedon tekijät Lukessa ovatkin luvanneet uudistaa kokeiden tulosten hyödyntämisen ja käytön. Netissä voi tulevaisuudessa nähdä tulokset haluamallaan tavalla ja omassa järjestyksessä. Tämä on todella merkittävä uudistus, lajikekokeiden tulokset kiinnostavat ja tulosten käytettävyyden parantaminen auttaa viljelijän lajikevalintaa todella paljon.

Lajikkeen satoisuuden todellinen ja tärkein testaus tehdään käytännön viljelemillä. Hyvät lajikkeet erottuvat ja nousevat esille ja huonot lajikkeet paljastuvat nopeasti. Keskinkertaisuudet saattavat pärjätä hetken. Viljelyyn liittyy aina valintoja viljelytoimenpiteistä. Lajikekokeiden tulokset antavat perustiedot lajikkeen korrenlujuudesta, tautitien kestävyydestä sekä laadusta. Satoisasta lajikkeesta saa kaiken irti, kun osaa soveltaa viljelytoimenpiteet lajikkeelle sopiviksi. Monet uudet lajikkeet ovat elementissään vasta, kun typpilannoitus ja kasvinsuojelu ovat tasapainossa lajikkeen ominaisuuksiin. Lopputuloksena uudet lajikkeet antavat lisäsatoa verrattuna nykylajikkeisiin jopa reilusti yli tuhat kiloa hehtaarilta. Jos pitää tavoitteena vanhojen lajikkeiden satoja, tyytyy liian vähään. Paremmat hehtaarisadot mahdollistavat kannattavan viljelyn matalan hintatason aikana ja satoisuusvipu tuo kaivattua lisäansiota, kun hintatilanne normalisoituu.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja