Kari Kiltilä
17.10.16

Lajikkeen todellinen luonne paljastuu käytännön viljelyssä

Viljelyssä olevien lajikkeiden määrä on ollut kasvussa ja kasvaa, oli sitten kyseessä ohra, kaura tai vehnä. Herää oikeutetusti kysymys: Miten viljelijä osaa valita pelloilleen juuri ne oikeat lajikkeet viljelyyn virallisten lajikekoetulosten perusteella?

Viljelyssä olevien lajikkeiden määrä on ollut kasvussa ja kasvaa, oli sitten kyseessä ohra, kaura tai vehnä. Tämän voi todeta menemällä Vilja-alan yhteistyöryhmän nettisivuille, josta löytyvät viljelyalat viljalajeittain ja lajikkeittain 2016. Tänä vuonna tarvitaan 24 yleisintä ohralajiketta, jotta voidaan kattaa 85 % viljellystä ohra-alasta. Vuonna 2003 vastaavaan 85 %:n kattavuuteen riitti 11 ohralajiketta.

Lajikemäärän kasvua voi myös ennakoida virallisissa lajikekokeissa olevien, uusien testeissä olevien lajikekandidaattien määrän perusteella. Herää oikeutetusti kysymys: Miten viljelijä osaa valita pelloilleen juuri ne oikeat lajikkeet viljelyyn virallisten lajikekoetulosten perusteella?

Minusta Jukka Hollo kirjoitti omassa blogissaan 23.8.2016 ”Satoisuuden inflaatio” napakkaa asiaa. Erityisesti yksi lause ”Lajikkeen satoisuuden todellinen ja tärkein testaus tehdään käytännön viljelmillä” kiteyttää koko todellisuuden. Koetulokset antavat viitteitä lajikkeen satoisuudesta ja laadusta, mutta vasta käytännön viljely paljastaa lajikkeen todellisen luonteen. Näistä käytännön ”viljelykokeista” lajikekohtaisia satotuloksia on kuitenkin vaikea saada kaikkien tiedoksi ja tulevien lajikevalintojen tueksi.

Lajikekohtaisia laatutietoja käytännön viljelystä on kuitenkin julkisesti saatavilla ainakin ohrasta. On ollut ilahduttavaa huomata, että tänä syksynä niin viljelijät kuin viljaliikkeetkin ovat muistaneet merkitä lajiketiedon kuorman mukana tulevaan viljapassiin viime vuotta paremmin. Tähän mennessä lajiketieto on kattanut 55 % Altian Koskenkorvan tehtaalle vastaanotetusta ohran määrästä. Lajikekohtaisia laatutietoja hyödynnetään tehtaan tärkkelys- ja etanoliprosessin kehittämisessä. Tietoa myös jaetaan takaisin viljelijöille - tulevien lajikevalintojen tueksi. Toivoisi vain, että myös muut viljan ostajat ottaisivat saman käytännön vastaanotetun viljan lajikekohtaisten laatutietojen julkaisemisessa.

Altian julkaisemissa, noin kuukauden välein päivittyvissä taulukoissa on näkyvissä lajikkeittain: vastaanotettu määrä ja keskiarvo hehtolitran painosta, tärkkelyspitoisuudesta, valkuaispitoisuudesta, seulonnasta (alle 2,2 mm) sekä keskimäärin maksetusta laatulisästä. Lajiketiedon julkaisu edellyttää, että tietoa on kertynyt useammalta eri tilalta vastaanotetusta ohrasta. Yksittäisiä tilatietoja ei julkaista.

Voit käydä tutustumassa lajikekohtaisiin laatutietoihin Altia Industrial – sivuillamme.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja