Jukka Hollo
31.10.16

Sertifioidun siemenen arvo ymmärretään mutta...

Hyvän siemenen merkitys kasvintuotannossa on kiistaton. Huippusadon rakentumista kasvukauden aikana voidaan ajatella korkoa korolle ilmiönä.

Hyvän siemenen merkitys kasvintuotannossa on kiistaton. Huippusadon rakentumista kasvukauden aikana voidaan ajatella korkoa korolle ilmiönä. Hyvä ja tasainen oras mahdollistaa riittävän versoutumisen ja tähkätiheyden. Tähkien jyväluku muodostuu maksimaaliseksi suhteessa tiheyteen elinvoimaisessa kasvustossa. Kukinnan jälkeen sadon kannalta on tärkeää, kuinka paljon kehittyneistä jyvistä kasvusto pystyy viemään sadonkorjuuseen saakka ja miten suuriksi jyvät kehittyvät. Hyvä kasvuun lähtö luo satopotentiaalin ja oikealla kasvinsuojelu-, korrensäätely- ja lannoitustoimenpiteillä autetaan huippusadon kehittymistä. Kasvuston hoitotoimenpiteillä ei kuitenkaan voida korvata hyvää alkukehitystä. Sato jää auttamatta heikommaksi, jos kasvuun lähtö on ollut heikko.

Sertifioitu siemen varmistaa hyvän alkukehityksen. Sertifioidun siemenen arvo ymmärretään, mutta sertifioidun siemenen hintaa pidetään liian kalliina verrattuna tilan oman siemenen käyttöön. Hintaero ei suinkaan ole viljasta saatavan hinnan ja ostosiemenen hinnan välinen ero. Jos käyttää omaa siementä, pitää huomioida siinäkin joukko kustannuksia. Vilja-alan yhteistyöryhmä eli VYR julkaisee lähiaikoina laskurin, jonka avulla voi verrata oman ja ostosiemenen hintaeroa. Kannattaa ottaa selville oikeat siementen myyntihinnat, jotta laskurin tulos olisi luotettava. Mielikuvissa ostosiemen helposti ylihinnoitellaan ja tilan oma siemenen alihinnoitellaan.

Siemenkaupalla on tietenkin vahva suositus; osta siementä ja osta kohtuullinen määrä. Koska uuden lajikkeen saaminen viljelyyn on useimmiten siemenen oston peruste, ostomäärät saattavat jäädä pieniksi. Tuotetaan ensin pienellä alalla oma siemen, jolla sitten kylvetään suurempi ala. Siementen ostoerien suurentamiseksi myyjät ovat kehittäneet määrään sidottuja kampanjoita. Tälle kaudelle Tilasiemenellä on RGT Planet -ohrasta kampanja, osta seitsemän suursäkkiä ja saat Euroopan parhaan kaksitahoisen kevätohran lisäksi kaupan päälle maailman parhaan sateenvarjon, myrskynkestävän Senzin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja