Olet täällä

Nokka kohti isompia satoja

Joko suunnitelmiisi on merkitty kevään kasvit ja viljelytoimenpiteet. Nyt on oiva aika suunnitella mitä kylvät.

Jos viime kesää miettii, maakunnissa liikkuessani totesin herneen ja härkäpavun viljelyalojen kasvaneen. Siihen ohjasi toki tukipolitiikka, mutta myös kysynnän kasvu. Härkäpapu on saanut hyvin jalansijaa mm. nautojen kotimaisena valkuaisrehuna.

Toinen hitaasti mutta varmasti lisääntyvä näky pelloilla on keltaiset öljykasvikukinnot. Ilokseni KM:n satokisan tuloksia lukiessani huomasin, että tarkkuus ja suunnitelmallisuus palkittiin hienoina hehtaarisatolukuina. Ilkka Kouvon 4 777 kg:n ja Jaakko Pertun 4 393 kg:n kevätrapsin hehtaarisadot ilahduttivat kovin. Kolmanneksi tulleiden Jaakko ja Jussi Kortesmäen 3 769 kg:n sato todisti osaltaan, että öljykasvit viihtyvät myös kolmosvyöhykkeellä Seinäjoen korkeuksilla. 

Satokisassa menestyneille rapsille ja kauralle yhteistä olivat tarkkaan valitut viljelytoimenpiteet. Uusi vuosi onkin tuonut uutuuksia aina lajikkeista kasvinsuojeluaineisiin ja muihin tuotantopanoksiin. Niiden potentiaali kannattaakin ottaa huomioon ja hyödyntää.

Tänä vuonna satotasot ovat erityisessä huomiossa. Niitä korostetaan myös viljelijätapahtumissa ympäri Suomea. Haetaan mm. viljelyvinkkejä, uuden teknologian mahdollisuuksia, ajatuksia viljamarkkinoiden kehityksestä ja eväitä mm. kauran 8000 kg:n hehtaarisatoihin.

Istuhan alas sekä seminaareihin että tuvan pöydän ääreen. Ota laskukone ja suunnitelmat käyttöön ja mieti tarkasti, mitä pellollasi kasvaa ensi kasvukaudella.

 

Farmitin tapahtumakalenteri

Kommentit