Mika Erkkilä
06.02.17

Perusasioista megatrendeihin – ja takaisin

Maatalous on aina ollut muutosten kourissa ja maailman nykymeno tulee vaikuttamaan meille tuttuun elinkeinoon seuraavan kymmenen vuoden aikana ehkä voimakkaammin kuin koskaan. Maapallon väestö kasvaa hurjaa vauhtia, ruokaa syödään entistä enemmän, terveellisyyden merkitys korostuu ja teknologia tekee viljelystä entistä tarkempaa ja analyyttisempaa.

Perusasiat kunniaan

Digitalisaation melskeessä on pidettävä mielessä, että kaikki lähtee aina perusasioista: fiksuinkaan sensoritekniikka ei tuo tilille lisää rahaa, ellei pellon kasvukunto ole hyvä ja perusasiat kunnossa.

Viljelysmaiden kalkitus on asiana ikivanha ja Nordkalkin edeltäjä Paraisten Kalkkivuori Oy on elänyt mukana suomalaisessa maataloudessa jo ennen 100-vuotisen itsenäisyytemme alkua. Peltojen kasvukunnosta on itse asiassa osattu pitää huolta ennen kuin on edes varsinaisesti tiedetty miksi tietyt toimenpiteet tehdään. Näin vain on tehty kokemuksen kautta ja pelto on tuottanut satoa.

Vähintään yhtä kauan on puhuttu maatalouden tulevaisuudesta ja ruuan tuotantoon kohdistuvista uhkista. Tulevaisuus on ollut epävarma milloin mistäkin syystä, kannattavuus tiukoilla ja elinkeinon muutokset tuntuvia. Halla ja nälänhätä ovat jääneet taakse, mutta maatalousyrittäjän on ollut muista syistä vaikea nähdä tulevaa kehitystä riittävän kauaksi niin, että päätökset olisivat olleet vakaalla tietoon perustuvalla pohjalla.

Tämä on tuttu tilanne nytkin, eikä se muuksi muutu. Isoja linjoja voidaan kuitenkin ennustaa ja nähdä kohtuullisen hyvin. Megatrendit ovat tiedossa ja ne lupaavat pitkällä aikavälillä hyvääkin.

Pelottavat ja kannustavat megatrendit

Maapallon väestö kasvaa kovaa vauhtia etenkin Afrikassa ja Aasiassa. Ennusteen mukaan meitä maapallolaisia on 30 vuoden kuluttua +2 mrd. henkeä ja lisäksi väestö keskittyy voimakkaasti kaupunkeihin. Maaseudun elämän ja palveluiden kannalta kehitys on huono, mutta hyvää on se, että syöjiä riittää ja toisaalta kasvava kuluttajajoukko haluaa syödä ehdottoman terveellistä ja puhdasta ruokaa. Tähän kun vielä yhdistetään ilmastonmuutos ja aavikoituminen, pohjoisen viljelysmaiden arvo alkaa nousta.

Joka tapauksessa nykyistä pienemmältä pinta-alalta on saatava enemmän satoa irti, että ruoka saadaan edes jotenkin riittämään. Peltojen kasvukunnosta on siis pidettävä huolta, vaikka uusiakin keinoja otetaan käyttöön; vihanneksia kasvatetaan kerroksittain halleissa ja ruokaa tuotetaan tyhjissä kaivoksissa.

Iso tekijä tulevaisuuden maataloudessa on myös teknologian lisääntyminen: ”maajussin digiloikka”. Monipuolinen sensoritekniikka ja ennen kaikkea kerättävän tiedon tehokas käsittely, ”datan murskaus” antavat mahdollisuuden koota ja analysoida tietoa viljelyn tueksi niin, että työn ja tuotantopanosten käyttö voidaan helposti ja taloudellisesti tarkentaa nykyistä huomattavasti paremmalle tasolle. Maatalousyrittäjä saa automaatiosta apuja ja pystyy suuntaamaan panoksensa kaikkein tuottavimpiin kohteisiin ehkä jopa itseään säästäen.

Perusasiat ja -kalkitus kuntoon

Megatrendien kyydissä unohtuu helposti, että tekniikasta saadaan hyöty irti vasta sitten, kun perusasiat ovat kunnossa. Viimeisin tekniikka tuottaa tosissaan voittoa vasta sitten, kun kaikki perinteinen on tehty hyvin. Pellon osalta tämä tarkoittaa sitä, että vesitalous on kunnossa, pellot on kalkittu, viljavuusleimat vihreällä ja maan rakenne kunnossa. Vain tältä pohjalta voidaan saavuttaa huipputulos ja kantava pohja uudelle teknologialle.

Takavuosina käytössä ollut slogan ”Kalkitus kannattaa aina” pitää paikkansa tänäkin päivänä. Riittävän korkea pH on yksi merkittävimmistä maan peruskuntotekijöistä ja tuottavuuden lisäksi kalkitus on aina myös ympäristön hoitoa. Kalkitussa maassa ravinteet menevät kasvin käyttöön ja huuhtoutuminen vähenee. Ostetut lannoitteet eivät valu hukkaan ja maahan sitoutunut fosfori tulee sadon hyödyksi. Happamuuden torjunta on kannattava investointi sekä

oman kukkaron, että ympäristön kannalta ja taloudellisesti tiukkoina aikoina on erityisen tärkeä katsoa mihin kannattaa satsata ja mistä raha oikeasti tulee takaisin. Huonoina aikoina on panostettava hyviin asioihin ja kalkittu pelto on valmiina, kun hyvä aika koittaa.

Megatrendeihin perusasioista huolehtien.
- Mika Erkkilä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja