Olet täällä

Punahomeet – keinoja tarvitaan niiden hallintaan

Punahomeita ei kasvustoon tullut kasvukaudella 2015 vaikka vuosi oli sateinen. Olisiko lopulta ollut niin, että kesä 2015 oli sen verran viileä etteivät punahomeita tuottavat fusarium-sienet yltyneet tuottamaan toksiineita kuten DON:a. DON (deoksinivalenoli) on toksiineista se, jolle on asetettu raja-arvot viljassa.

 Sen sijaan viime kesä oli ongelmallisempi. Välillä oli melko lämmintä ja monin paikoin vettä satoi juuri kukinnan aikaan. Jos viljakasvusto on kosteaa kukinnan aikoihin useamman päivän ajan, nostaa se riskiä punahomeiden muodostumiselle. Aikaisemmissa testeissä alkukesän ollessa kuiva DON:a on muodostunut enemmän. Myös viime kesänä kuivuutta esiintyi. Tässä lienee muutamia selittäviä tekijöitä ongelmalliseen vuoteen.

Miten punahomeita voisi torjua? Kasvinsuojelusta peittausta ei saisi unohtaa. Esimerkiksi Baytan Universalilla pystytään merkittävästi vähentämään siemenlevintäisen punahomeen määrää. Ruiskuttaminen punahometta vastaan kukinnan aikaan on yhä edelleen todella uusi asia.  Viljelijätilaisuuksissa noin pari viljelijää sadasta on nostanut kätensä pystyyn, kun olen kysynyt moniko on kokeillut tätä keinoa.  Valitettavasti on niin, että moni jättää myös peittaamisen väliin syystä tai toisesta.

Muistutan, että aikaisemmissa testeissä viljan laatu on parantunut huomattavasti kukinta-ajan ruiskutuksilla näkyen suurempina hehtolitrapainoina. Kyse ei ole pelkästään DON:n laskemisesta, joskin se on tärkeä tavoite. Ymmärtääkseni laadukkaan viljan tuotannossa riittää edelleen parannettavaa, ja siihen voi viljelijä itse vaikuttaa. Ruiskuttaminen on yksi keino. Jatkossa kauralla kukinta-ajan ruiskutukseen olisi hyvä keskittyä. Tarvittaessa taudit voidaan torjua jo lippulehtivaiheessa. Ohralla taudit pitää torjua lippulehtivaiheessa ja kukinta-ajan ruiskutus tehtäisiin myöhemmin erikseen. Vehnällä asia on hiukan mutkikkaampi, koska tuskin kukaan menee tähkäruiskuttamisen jälkeen tekemään viikon päästä toista ruiskutusta kukinnan aikana. Yksi vaihtoehto on torjua taudit hyvin jo rikkatorjunnan yhteydessä ja seuraavan kerran vasta kukinnan alussa. Kukinnan alun ruiskutukseen sopivat esimerkiksi Proline Xpert, Proline ja Prosaro.

Kommentit