Olet täällä

Varmojen asiakkaiden aika on ohi

Suomalainen, ruotsalainen ja tanskalainen maatalouskauppias tappelivat. Suomalainen hävisi. Näin voitaisiin tämänkin viikon uutisten perusteella sanoa. Suomalaisen maatalouden rakennemuutos alkaa siis näkyä nyt todenteolla myös maatalouskaupan puolella. On perusteltua, että isoimmille toimijoille myymällä tukkuhintoja saadaan varmasti halvennettua ja sitä kautta kilpailukykyä parannettua kiristyvillä markkinoilla. Kaikesta tästä huolimatta surullista on, että tulevaisuudessa suuresta osasta Suomessa ostetuista lannoitteesta, kasvinsuojeluaineista, rehuista, siemenistä yms. syntynyt kate karkaa ulkolaisten kukkaroon. Ei voi kuin ihmetellä, miten näin on päässyt käymään.

Miten maatalouskauppa tulevaisuudessa vielä kehittyy? Kuinka digitalisaatio vaikuttaa maatalouskauppaan? Mikä on kivijalkamyymälöiden osuus tulevaisuudessa?  Suomalaisen laitevalmistajan näkökulmasta tulee kysymyksiä pohdittua nykyään päivittäin. Paljon on tullut asiasta keskusteltua kollegoiden, kilpailijoiden ja muiden alalla toimijoiden kesken. Väkisinkin tuntuu siltä, että ns. ”isojen poikien leikkiin” ei kuitenkaan niin vain täältä käsin vaikuteta. Isoimmat päätökset Suomen maatalouskauppojen kehittymisestä tehdään nimittäin jo nyt Suomen ulkopuolella!

Myllerrys kaupparintamalla on nyt kovaa. Tuotemerkkien edustukset vaihtelevat, myymälöitä sulkeutuu, myyjien työpaikat vähenevät jne.  Kaiken tämän keskellä unohtuu helposti kuitenkin tämänkin bisneksen ydin, asiakas! Itse ainakin toivon kaikkien viljelijöiden vihdoinkin heräävän siihen, että kilpailuttamisella on valtava merkitys. Olkoonkin niin, että vaikka haluttaisiinkin tehdä kauppaa aina sen tutun ja turvallisen myyjän kanssa, niin pitäkää huoli, että hinnat ovat oikeasti kilpailukykyiset! Varmojen asiakkaiden aika saisi olla ohitse! Vain sillä keinolla voimme olla mukana tässä ”isojen poikien leikissä.”

Toivon siis, että tulevaisuudessa viljelijät entistä tarkemmin miettisivät, mistä haluavat ostaa tuotteensa. Koska keskusliikkeiden ulkomaille myyntiä perustellaan kilpailukyvyn parantumisella, niin sen pitäisi sitten oikeasti näkyä myös suomalaisen viljelijän rahapussissa. Kotimaisen tavarantoimittajan silmin taas väkisinkin miettii onko keskusliikkeistä saatu hyöty niin iso, että siinä kelkassa kannattaa olla mukana. Moni asiakas haluaisi ostaa tuotteita jo nyt suoraan tehtaalta. Kertokaa siis jatkossakin yhä useammin ääneen, mistä haluaisitte tuotteenne ostaa. Asiakas on edelleenkin aina oikeassa ja kauppojen on muuntauduttava sen mukaan.

Maailma ympärillämme muuttuu koko ajan, muututaan siis mekin. Pääsiäistä voidaan toki viettää kuten ennenkin, joten rentouttavaa pyhänaikaa kaikille!

Kommentit

Ammattilainen viljelijä

Miksi suomalainen maatalouskauppa näivettyi ulkomaisiin käsiin? Esitän muutamia näkemyksiä yli 40v kokemuksella ja itsekin alan näköalapaikalla olleena. 1. Maatalouskauppa on ollut ennenkaikkea valtapeliä. Niin asiakassuhteissa kuin kaupan sisällä ja lisänä poliitikkojen päsmäröinnit ( Kemiran myynti vertaansa vailla oleva aivopieru). Lyhytnäköistä oman edun tavoittelua, ilman kokonaisnäkemystä, hetkellisten tunnetilojen mukaan, ilman mitään ammattimaisuutta. Typerintä oli aikoinaan se, että MTK ja kylien luottamusmiehet painostivat ostamaan Hankkijasta ja Hankkija poltti rahat typeryyttään. Oli monissa kyläpankeissa lainan saannin ehtonakin, että pitää olla Hankkijan kone. Esitin usein, että viljelijöiden pitää vaatia edullisempia hinta ja parempaa palvelua - 80 luvulla, niin se teilattiin kerettiläiseksi. Oma lukunsa oli -90 luvulla ja 2000 luvulla johtajiksi päässeet asfaltti ekonomit. 2. Järkevintä toimintaa on ollut yksityisillä konevalmistajilla, joilla on ollut pitkäjänteinen tavoite ja näkemys. Siinä on ollut heillä tasapainoilua kaupan lyhyentavoitteen vaatimusten kanssa. Hatunnosto, jotka ovat siihen pystyneet. 3. Harvassa maassa teilataan omaa ruuantuotantoa niin paljon kuin Suomessa. Monilla on luokkasota vielä päällä, mutta sillä ei saada mitään rakentavaa. Mutta saahan sitä Neuvostoliiton raunioillakin uhota. 4. Tämä maatalouskaupan siirtyminen ulkomaisiin käsiin on yksi osa suomalaista toimintakulttuuria ja sitä, mihin se johtaa.
Hölmölä

On täysin turha toive että suomalainen maanviljelijä saisi edullisemmin tuotantopanokset kun omistaja on ulkomaalainen maatalouskaupassa. Miksiköhän ruotsalaiset ja tanskalaiset maanviljelijät laittavat rahansa suomalaiseen maatalouskauppaan? Tuskinpa ainakaan tukeakseen Suomen maanviljelijöitä. Raha puhuu ja rahalle halutaan katetta ja sitä saa Suomesta eniten. Seuraavaksi Suomen maatilat siirtyvät ulkomaiseen omistukseen koska täällä ei viljely kannata ja jatkajia ei ole. Kolmenkymmenen vuoden päästä noin puolet Suomen pelloista on ulkolaisten osakeyhtiöiden ym omistuksessa ja Suomessa on 10 000 maatilaa.