Olet täällä

Onks viljaa näkynyt?

Ammottavatko viljalaarit uuden satokauden alkaessa? Viljan vaihto kuumennettuun viljakomponenttiin voi tuottaa yllättävän hyviä tuloksia. Korkeatuottoisten lehmien ruokinnassa kuumennuskäsitellyt rehut ovat olleet yhtenä menestystekijänä jo vuosikymmenien ajan.  Norjan maatalousyliopistossa (NMBU) rehujen kuumennuskäsittelyn vaikutukset tunnetaan ja niitä tutkitaan edelleen hyvin aktiivisesti. Tulevaisuudessa ehkä juuri kalanrehujen tuotekehityksen ansiosta naudan pötsissä kelluvilla tai tarkoituksenmukaisella nopeudella vajoavilla pelleteillä voidaan uudistaa märehtijöidenkin ravitsemusta. Teoriassa pötsissä kelluvan pelletin pötsihajoavuus on suuri ja päinvastoin uppoavan pelletin hajoavuus on pieni ja pötsin ohittavien ravinteiden osuus suuri.

2002 julkaistussa norjalaisessa väitöskirjatutkimuksessa on kuitenkin jo osoitettu, että ohran kuumennuskäsittely hidastaa ohran valkuaisen pötsihajoavuutta. Kelluvan ja uppoavan pelletin tutkimustuloksia saamme vielä odottaa käytäntöön, mutta kuumennuskäsittely nykyisessäkin rehuprosessissa lisää merkittävästi ohrasta saatavan ohitusvalkuaisen määrää.
 

Taulukko: Valkuaisen hajoavuus 4 ja 8 tunnin kuluttua pötsissä.

  4 h 8 h
Hajoavan valkuaisen osuus, kuumentamaton ohra 37,2 % 46,5 %
Hajoavan valkuaisen osuus, expander käsitelty ohra 7,1 % 22,0 %

Lähde:  Ljøkjel K.2002. Nutritional effects of heat treatment feeds.
 

Käytännössä expandoidun ohran lisääntynyt ohitusvalkuaisen määrä tarkoittaa lisää maitovalkuaista ja maitolitroja. Tämä vaikutus on usein tiloillakin havaittavissa viljan vaihtuessa teollisesti kuumennettuun rehuun. Korkeatuottoisille lehmille on lisäksi etua poikkeuksetta myös viljan ja viljajakeiden monipuolisuudesta teollisissa väkirehuissa: ne tasaavat pötsin pH:n vaihtelua ja vapautuvat lehmän energiaksi tasaisesti ruokintakertojen välissä.

Jos viljaa ei oo näkyvissä, vaihto parempaan kannattaa. Laadukkaan viljakomponentin sekä korkean tuotoksen kesäajaksi varmistat ottamalla yhteyttä Hankkijan nauta-asiantuntijamyyjiin ja kysymällä tarjouksen Viljamixistä tai Viljaseoksesta.

Partner: 

Kommentit