Olet täällä

Logistiikka luo väylän suomalaiselle viljalle ja viljatuotteille maailmalle

Suomalainen kaura on maailman kaurapiireissä tunnettu laatutuote. Sitä on viety eripuolille maailmaa vaativille asiakkaille vuosikymmeniä. Suomalaisten viljanviejien aktiivisen markkinointi- ja myyntityön ansiosta myös suomalainen vehnä ja ohra tiedetään ja tunnetaan viljapiireissä. Toimiva logistinen varmistaa väylän markkinoille.

Pitkäjänteinen työ suomalaisen viljan viennin kehittämisessä ja edistämisessä kantaa hedelmää. Pohjoisen valoisissa öissä kasvava suomalainen kaura on ollut suunnan näyttäjä viljan viennissä.  Suomalaiset kauralähettiläät ovat vuosikymmeniä tehneet kauraa tunnetuksi moninaisilla foorumeilla. Kansainvälisissä kaurapiireissä se on tunnettu ja arvostettu brändi. Kauran käyttö elintarvikkeeksi on kasvanut ja kasvaa koko ajan. Uusia maksukykyisiä kuluttajia ja kauratuotteiden valmistajia tulee markkinoille sekä nykyiset valmistajat niin kotimaassa kuin ulkomailla lisäävät kapasiteettiaan ja laajentavat tuotevalikoimaansa. Suomalaisilla on vahva asema kansainvälisissä kaurapiireissä. Siitä asemasta on tärkeää pitää kiinni.

Myös suomalainen vehnä ja ohra tunnetaan entistä paremmin kansainvälisillä markkinoilla. Tässäkin suomalaiset viljakauppiaat ovat tehneet hartiavoimin töitä. Suomalaisen vehnän ominaisuudet laajemmaltikin. Mallasta on viety pitkään ja suomalainen mallasteollisuus on kansainvälistynyt määrätietoisesti. Mallasohran vienti on vaihdellut sato- ja markkinatilanteen mukaan. 

Tehokas logistinen ketju on elimellinen osa kansainvälistä viljan ja viljatuotteiden kauppaa. Suomalaista viljaa viedään eripuolille maailmaa laivoilla, rekoilla, konteissa ja rautateitse. Asiakkaasta ja tuotteesta riippuen vaatimukset logistiselle ketjulla vaihtelevat. Viljaa vähänkin kauemmaksi vietäessä laivan pitää olla suuri Handy tai Panamax –luokan laiva, jossa kulkee 5-10 000 hehtaarin viljat samalla kertaa. Laivan lastauksen pitää Suomen päässä tapahtua muutamassa päivässä. Itämeren markkinalla liikutaan pienemmillä aluksilla. Rautatiekuljetus on kätevä idän suuntaan. Konteilla saadaan kuljetettua pienempiä määriä kaukomaille tehokkaasti.

Markkinoiden muutoksessa logistisen ketjun jatkuva kehittäminen on välttämätöntä kilpailukyvyn varmistamiseksi. Investoinnit viennin infrastruktuurin kehittämiseen ovat tärkeä osa suomalaisten tuotteiden kilpailukykyä vaativilla kansainvälisillä markkinoilla.

Kommentit